Viata, pur si simplu

Viata, pur si simplu
  calendar_month        
Oare la ce te poti gandi ca sa cuprinzi esenta vietii unui om? La bucuriile, la implinirile, la necazurile, la incercarile la care a fost supus un muritor de-a lungul vietii? In ritmul trepidant al acestui secol, oare mai acordam atentie amanuntelor existentiale ale semenilor nostri? Sau poate nepasarea si indiferenta si-au pus amprenta, nemilosi devenind la durerea ce cotropeste suflete biruite de suferinta.

La coltul strazii vezi un cersetor si, de cele mai multe ori, il ocolesti din diferite motive, uitand ca el este napastuit de soarta sau neputincios in a-si impune o schimbare in propria viata, deoarece societatea nu-i acorda nici o sansa macar.

Te gandesti atunci ce inseamna viata pentru el? O vesnica corvoada, o povara si o cruce de piatra, intuneric si lanturi in care spiritul este incatusat fara speranta eliberarii. Un asemenea impact asupra omenirii l-a avut si comunismul, cand valorile societatii romanesti si nu numai erau condamnate sa ridice in slavi un sistem totalitarist.

E drept, multi dintre acestia au avut ceva beneficii ca "poeti ai curtii", desi nu este usor una sa afirmi si alta sa gandesti, deoarece iti derutezi propriul eu.

Cam aceeasi este si conditia cersetorului ce are cativa banuti stransi, dar nu se poate desprinde de vechea indeletnicire, deoarece viata pentru el nu este un miracol, nu pentru ca nu ar intui asta, ci pentru ca nimeni nu i-a intins o carte, nimeni nu l-a intrebat daca stie sa citeasca, daca are parinti, daca simte iubire dincolo de cuvinte!

Pe vremea comunismului oamenii faceau afirmatii false pentru a nu intra in vizorul activistilor de partid, isi cenzurau ideile si asteptau declinul sistemului. Azi, gratie Revolutiei din 1989, putem deveni spirite dezlantuite in folosul comunitatii, dar ne confruntam cu sechele ale perioadei de uniformizare umana, cu teama de a spune adevarul si frica de repercursiuni.

Lipsa solidaritatii umane, in toate aspectele sale, duce la o intoarcere in timp, la exploatarea omului de catre om, a unei natiuni de catre alta, intr-o societate universala ce ar trebui sa atinga idealul Revolutiei Franceze: "Libertate, egalitate, fraternitate!".

Conducatorii lumii ar trebui sa militeze pentru pacea mondiala, pentru egalitate intre natiuni, pentru un drept comun al omului de pretutindeni la fericire, aceste principii regasindu-se si in politica tuturor tarilor lumii, in care guvernele respectivelor tari sa-si puna potentialul creator in slujba cetatenilor.

Din pacate, in Romania guverneaza indiferenta, lipseste controlul si legea exista doar pe hartie, ca si multe din drepturile cetateanului.

Recomandari