Avocatul din limuzina

Avocatul din limuzina
  calendar_month        
Mickey Haller (Matthew McConaughey) este un avocat oarecare din L.A., care, mereu pe drumuri, foloseste bancheta din spate a unei limuzine Lincoln drept birou.

Cu masina se plimba intre tribunalele din oras si infractorii marunti pe care ii apara: farsori, soferi prinsi beti, motociclisti certati cu legea sau traficanti de droguri. Pentru el legea nu mai este de mult timp o unealta a binelui, ci mai degraba un exercitiu de speculare si manipulare a circumstantelor pentru a obtine rezultatele dorite de clienti.

Pe parcursul intregii cariere, Haller s-a temut ca a devenit incapabil sa recunoasca un om inocent, dar ultimul sau caz il face sa simta gustul groaznic al vinovatiei, al raului nativ, pur si diabolic. Louis Roulet, cel mai recent client, este arestat pentru vatamarea unei femei pe care a cunoscut-o intr-un bar. Provenit dintr-o familie instarita, playboy-ul este protejat si sustinut de mama sa, care vrea cu orice pret sa il scoata basma curata.

Pe masura ce deslusesc cazul, Haller si detectivul Raul Levin scot la lumina o latura sinistra a personalitatii lui Roulet si nenumarate dovezi ale trecutului sau intunecat. Desi tanarul este cel mai banos client pe care l-a avut vreodata, Haller incepe sa fie ingrozit de dimensiunile ororii si, cu pretul propriei vieti, se zbate sa faca dreptate in aceasta poveste.
90608.jpg


Romancierul de mare succes, Michael Connelly, care a colaborat la cartea pe care e bazat filmul Avocatul din limuzina, a conceput initial povestea in timpul unei discutii cu un alt fan, la un meci al lui Dodgers, in LA. "Era avocat si l-am intrebat unde isi are biroul, iar el mi-a zis ca lucreaza intr-o masina," isi aminteste Connelly. "Am continuat sa ne uitam la meci, iar dupa ce s-a terminat, am fost convins ca, pe baza conversatiei noastre, aveam o carte intreaga in minte si un personaj foarte promitator."

"N-am mai vazut un avocat ca Mick Haller pana acum, pe marele ecran," spune Rosenberg. "Cand esti specialist in Codul penal, aproape toti clientii sunt vinovati. Daca nu sunt vinovati pentru crima de care sunt acuzati, sunt vinovati de alte crime. Asta e natura lucrurilor, pur si simplu! Iar Mick Haller, ca avocat, e cat se poate de destept."

Producatorii au apelat la un actor care parea sa fi fost nascut pentru rolul lui Haller: Matthew McConaughey. McConaughey, care a mai jucat rolul unui avocat in primul sau film important, A time to kill, isi aminteste: "Aveam o versiune de inceput a scenariului, iar cand Tom si Gary au venit si mi-au oferit rolul, am acceptat fara ezitare."

"Matthew a fost dintotdeauna unul dintre actorii mei preferati, iar rolul acesta e perfect pentru el. Avem ocazia sa-i vedem toate calitatile care au facut din el un star: un tip sigur de el, un pic cam arogant, dar cu un farmec extraordinar."

62298.jpg


Pentru McConaughey, rolul lui Mick Haller s-a potrivit ca o manusa, in parte pentru ca i-a amintit actorului de visurile sale de cand era mai tanar. "Cand eram student la Universitatea din Texas, visam sa ajung avocat, specialist in drept penal," spune el. "Pentru acest film, am incercat sa inteleg detaliile vietii unui avocat. Le-am pus multe intrebari multor avocati, intrebari legate de aspectele tehnice: Cum e in realitate situatia asta? Cum ar evolua? De unde as obtine informatiile? Dar detectivul meu privat de unde ar obtine informatiile corecte?"Pentru rolul esential al lui "Louis Roulet", realizatorii au organizat auditii cu mai multi actori, inainte de a-i oferi rolul lui Ryan Phillippe. "Filmul asta depinde in mare parte de doua personaje principale. Daca personajul negativ nu e convingator, atunci nici eroul nu este, conchide producatorul".

"Louis Roulet nu seamana cu niciun personaj interpretat de mine pana acum," spune Phillippe. "M-a atras ideea de a juca un personaj atat de problematic. Abia asteptam sa explorez toate caracteristicile sale psihologice".

Cand producatorii si regizorul s-au gandit la o actrita pentru rolul fostei sotii a lui Haller, Maggie McPherson, a existat o singura actrita in mintea lor: castigatoarea premiului Oscar, Marisa Tomei. "Ne-am dorit o actrita din generatia lui Matthew, dar care sa fie credibila in rolul fostei sotii a lui Haller, dar si in rolul de procuror. Marisa avea inteligenta si charisma necesara sa dea viata unui astfel de personaj " spune Rosenberg.

Intr-adevar, Avocatul din limuzina isi propune sa imbratiseze complexitatea si contradictiile care il definesc pe Mick Haller. Mick este deopotriva un oportunist smecher si un ins onorabil, ghidat de propria sa integritate. El tine sa respecte cea mai stricta etica, desi este obligat sa serveasca un sistem imperfect. Chiar daca e dator sa respecte legea, el stie ca trebuie s-o incalce pentru a face dreptate.

Alte articole despre
Recomandari