Inglorious Basterds, o capodopera marca Quentin Tarantino

Inglorious Basterds, o capodopera marca Quentin Tarantino
  calendar_month        
Unii l-ar numi cel mai bun film al lui Tarantino de la Pulp Fiction incoace. Puteti sa-i credeti pe cuvant sau nu, cert este ca renumitul regizor americam socheaza din nou in cel mai recent film al sau, "Inglorious basterds".

Filmul introduce o poveste extraordinara despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, ce se deruleaza nu dupa fapte reale, cum am fi crezut, ci ne prezinta o realitate alternativa izvorata din imaginatia idealista a regizorului. Actiunea incepe in Franta, in primul an de ocupatie germana cand, o tanara pe nume Shosanna (Melanie Laurent) reuseste sa scape cu viata dupa ce este martora executiei familiei sale de catre ofiterul nazist Hans Landa (Christofer Waltz). Aceasta reuseste sa fuga la Paris unde mai tarziu isi asuma identitatea unei proprietare de cinematograf.

Capitolul doi ne transpune intr-o alta parte din Europa unde, locotenentul Aldo Raine (Brad Pitt) organizeaza un grup de soldati americani evrei cu un singur scop - acela de a omora cat mai multi nazisti. Ulterior cunoscuti de dusman drept "ticalosii", gasca locotenentului Raine reuneste un amestec savuros de caractere, uniti de aceeasi sete de sange nazist. Acestia isi urmeaza planul de razbunare intr-o maniera extrem de sangeroasa, fiecare soldat "datorandu-i" locotenentului Aldo Raine 100 de scalpuri naziste. Porecla sa, "Aldo The Apache" provine din placerea pe care locotenentul interpretat de Brad Pitt o are atunci cand scalpeaza el insusi nazistii.

Filmul se deruleaza intre aceste dou aplanuri, intr-un stil incontestabil marca Quentin Tarantino. Nici Brad Pitt nu merita mai putin respect, rolul de ofiter american cu accent sudist i se potiveste perfect. De fapt, Tarantino a scris acest film cu gandul la Brad Pitt , iar acesta nu l-a dezamagit.

"Probabil ai auzit ca nu ne ocupam cu luarea de ostatici; noi ne ocupam cu uciderea de nazisti. Si vere, afacerile prospera" rosteste in stilu-i tipic brutal-jucaus lt. Aldo Raine unui soldat nazist. Si nu glumeste.

Ulterior, brigada lui Raine isi uneste fortele cu actrita germana Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) intr-o misiune de distrugere a liderilor celui de-al Treilea Reich. Soarta ii duce la cinematograful Shosannei, unde acesta isi pusese deja la cale propriul plan de razbunare.

Cele doua planuri - bestiile ofiterului Raine si frantuzoaica evreica dornica de a razbuna moartea parintilor - se intersecteaza in personajul interpretat de Cristofer Waltz, ofiterul nazist Hans Landa, poreclit "Vanatorul de evrei". Personal, interpretarea actorului mi-a placut cel mai mult, caracterul uimitor de infricosator te face sa-l urmaresti cu sufletul la gura, asteptand momentul in care, din spatele zambetului prietenos va iesi fiara.

Nu trebuie uitat nici Martin Wutke, a carui interpretare a lui Hitler a fost o adevarata placere.

Desi povestea nu este 100% exacta din punct de vedere istoric, Tarantino a tinut ca intriga peliculei sale, despre razbunarea unui grup de evrei, sa fie cat mai verosimila.

"Inglorious Basterds" te lasa uimit, intrebandu-te cum ar fi aratat lumea astazi daca s-ar fi derulat in felul in care si-a imaginat Tarantino. Si te face curios in legatura cu viitoarele creatii ale regizorului. Aceasta este prima incursiune in evenimente reale pe care regizorul ne-a oferit-o, si ne intrebam daca nu cumva a inceput sa-i placa.

Nu stiu daca am vazut vreodata o fantezie de razbunare atat de inteligent nebuneasca, brutala si totusi captivanta, un film in care nu stii ce sa urmaresti mai repede, povestea, jocul artistilor sau atentia pe detalii. Nu va asteptati insa sa regasiti istoria in acest film, singurul lucru pe care il veti primi va fi imaginatia geniala si uneori bolnava a unui regizor ce a facut legenda.Nu ma indoiesc ca "Inglorious Basterds" va polariza audienta, dar pentru cei care au o adevarata dragoste pentru cinematografie acest film este un "must see".

Tarantino s-a intrecut pe el insusi din nou, si poate adauga inca un scalp cinematografic colectiei sale de filme-cult.

Filmul va putea fi urmarit pe ecrane incepand cu 4 septembrie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Capitolul 1-Visul
  • person

    "cand esti tanar ai grija de pasii pe care-i faci,cineva mai tarziu, peste ani, ar putea suferi"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right