Joyeux Noel, produs la Buftea, in selectia oficiala la Cannes

Joyeux Noel, produs la Buftea, in selectia oficiala la Cannes
  calendar_month        
Pelicula Joyeux Noel, coprodusa de MediaPro Pictures, la Buftea, in 2004, a avut premiera oficiala in cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Prezentat luni in afara competitiei, alaturi de "Star Wars ? Episode III ? Revenge of the Sith" si "Match Point"-ul lui Woody Allen, filmul a fost onorat de prezenta a 25 de ministri ai culturii din 25 de tari europene si are parte de cronici foarte bune in presa de specialitate.


Regizat de Christian Carion, Joyeux Noel se bazeaza pe o realitate istorica de care foarte putini stiu: un eveniment ce s-a petrecut cu adevarat in Ajunul Craciunului, in 1914. Pe campul de lupta al primului razboi mondial, eroii ale caror destine sunt urmarite de scenariu iau parte la o fraternizare fara precedent intre soldatii germani, francezi si scotieni. "Ofiterii si soldatii care se macelarisera pana atunci in transee au aruncat armele pentru a imparti vin si mancare, pentru a face schimb de fotografii si de amintiri si pentru a juca fotbal in zapada", scrie Hollywood Reporter. Totul a inceput cu un colind. Scotienii il cantau la ei in transee, germanii, ceva mai departe. Tenorul Nikolaus Sprink a iesit apoi in plin camp, continuand sa cante. Imediat, un cimpoi scotian a inceput sa il acompanieze. Pentru nici unul nu mai exista frica de a fi impuscat in cateva secunde "de ceilalti". In scurt timp, langa ei aveau sa vina si francezii. Si-au strans mana, si-au dat unii altora tigari sau cate-o bucata de ciocolata, urandu-si "Craciun fericit!"

"Povestirile despre razboi pot fi adesea bizare, iar primul razboi mondial pare sa le ascunda pe cele mai neobisnuite", scrie "Hollywood Reporter". "Scenariul lui Carion schiteaza usor personajele initial, pentru ca in curand ele sa devina pe deplin conturate. Exista in Joyeux Noel scene de mare curaj, scene de o decenta extraordinar de simpla, sau de un umor foarte bun".

Aproape intreaga echipa care a realizat Joyeux Noel a fost prezenta la Cannes pentru prezentarea oficiala a filmului inafara competitiei si pentru conferinta de presa. Printre cei prezenti s-au numarat regizorul Christian Carion, actorii Guillaume Canet, Diane Kruger, Dany Boon, Benno Furmann, Daniel Bruhl, Lucas Belvaux si Gary Lewis, producatorul Christophe Rossignon si compozitorul Philippe Rombi. Casa de productie din Romania, MediaPro Pictures, a fost reprezentata pe covorul rosu de Andreea Stanculeanu, directorul de productie al Studiourilor MediaPro. Lung-metrajul este o co-productie Franta ? Romania - Germania ? Belgia.Filmarile, care au durat 13 saptamani, au demarat la sfarsitul lui august 2004 in Studiourile MediaPro."Initial gasisem ca locatie de filmare un camp militar in estul Frantei, insa nu ni s-a permis sa filmam acolo", povesteste regizorul intr-un interviu acordat publicatiei franceze "Cinema", care considera filmul "un proiect ambitios". "Motivul oficial: securitatea. Acest fapt insa m-a facut sa inteleg ca armata franceza nu voia sa sustina un film ce evoca fraternizarea, prin urmare, acte de rebeliune si de lasitate. Lamentabil! Suntem in plina constructie europeana. A Europei oamenilor!"

Carion aflase despre noaptea aceea din Ajunul Craciunului 1914 in urma cu zece ani. "Am stiut ca incarcatura sa umana ar putea impresiona si publicul dinafara Europei.(...) Nu a fost usor sa demaram proiectul, pentru ca primul razboi mondial parea sa nu prezinte prea mult interes pentru piata de cinema." Astazi, insa, Joyeux Noel este prezentat in premiera la Cannes, fiind considerat un film fundamental european.Sursa: Mediapro Pictures

Recomandari

Newsletter Ele.ro

iubire si interior
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right