Kathryn Bigelow - prima femeie regizor care castiga un Oscar

Kathryn Bigelow - prima femeie regizor care castiga un Oscar
  calendar_month        
Premiile Oscar 2010 au venit cu surprize neasteptate si premiere absolute pentru istoria de 82 de ani a celor mai importante premii din industria cinematografica.

Anul acesta "The Hurt Locker" a fost marele castigator al Oscarurilor, regizorul Kathryn Bigelow fiind prima femeie din istorie care a castigat un oscar pentru regie.

James Cameron si fosta lui sotie, Kathryn Bigelow, au fost umar la umar in cursa pentru Oscar, cu noua nominalizari fiecare pentru "Avatar", respectiv "The Hurt Locker". Din pacate insa pentru Cameron, fosta lui sotie i-a furat de sub nas cele mai ravnite premii: cel pentru "Cel mai bun film" si "Cel mai bun regizor".

Bigelow s-a luptat pentru titlul de cel mai bun regizor cu nume mari precum James Cameron (Avatar), Quentin Tarantino (Inglorious Bastards), Jason Reitman (Up in the Air), Lee Daniels (Precious: Based on the novel Push by Sapphire). O frumoasa victorie a femeii asupra barbatilor intr-o zi de 8 martie. Nu inseamna neaparat ca realizarea lui Kathryn Bigelow va revolutiona statutul femeilor din industria divertismentului, dar cu siguranta ne ajuta sa speram la o lume in care femeile vor exercita mai multa influenta si putere culturala si profesionala printre marii jucatori de la Hollywood.

Oscarurile castigate de "The Hurt Locker":

Cel mai bun film
Cel mai bun scenariu original
Cel mai bun montaj
Cel mai bun regizor
Cel mai bun mixaj de sunet
Cel mai bun montaj sunet


Avatarul, marele favorit al editiei, n-a plecat nici el acasa chiar cu mana goala, obtinand premiul Oscar pentru trei categorii din cele noua la care a fost nominalizat.

Oscarurile obtinute de "Avatar":

Oscarul pentru efecte speciale
Oscarul pentru imagine
Oscarul pentru cea mai buna coregrafie


Cea mai simpatica actrita de la Hollywood, Sandra Bullock a fost a doua surpriza a serii, obtinand oscarul pentru Cel mai bun rol principal feminin pentru rolul din "The Blind Side", la aceeasi categorie fiind nominalizate Carey Mulligan ("An Education"), Meryl Streep ("Julie si Julia"), Helen Mirren ("The Last Station") si Gabourey "Gabby" Sidibe ("Precious").

Astfel, Sandra Bullock a castigat primul sau Oscar din cariera si a uimit lumea batand-o pe legendara Meryl Streep. In "The Blind Side" Sandra interpreteaza rolul mamei adoptive a unui adolescent afro-american, analfabet, supraponderal si inadaptat, care a fugit de fiecare data cand a fost plasat in familii adoptive.

Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal masculin a fost luat de Jeff Bridges, pentru partitura din "Crazy Heart". Nominalizat pana acum de patru ori, dar niciodata premiat, Jeff Bridges - in rolul unui recidivist alcoolic al genului country in "Crazy Heart" - a reusit si el sa fure premiul de sub ochii unor nume mari precum George Clooney - "Up in the Air", Colin Firth - "A Single Man", Morgan Freeman - "Invictus" si Jeremy Renner - "The Hurt Locker".

La categoria cel mai bun rol secundar castigatorii serii au fost Mo`Nique, pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru partitura din "Precious", de Lee Daniels, si Christoph Waltz care a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea din "Inglourious Basterds".

Castigatorii celei de-a 82-a editie Oscar pentru celelalte categorii au fost:Oscarul pentru Cel mai bun film strain - "El secreto de sus ojos" de Juan Jose Campanella (Argentina)
Oscarul pentru documentar lungmetraj - The Cove" de Louie Psihoyos si Fisher Stevens
Oscarul pentru coloana sonora - Michael Giacchino pentru "Up"
Oscarul pentru costume - a fost anuntat de designerul Tom Ford si actrita Sarah Jessica Parker si i-a revenit lui Sandy Powell pentru "The Young Victoria"
Oscarul pentru scenariu adaptare - Geoffrey Fletcher pentru "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire"
Oscarul pentru machiaj - Ben Stiller, mascat ca in "Avatar" si vorbind partial in Na`vi, a anuntat Oscarul pentru machiaj: "Star Trek", Barney Burman, Mindy Hall, Joel Harlow Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune: "The New Tenants" de Joachim Back, Tivi Magnusson
Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj doscumentar - "Music by Prudence" de Roger Ross Williams, Elinor Burkett
Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj animatie - "Logorama", de Nicolas Schmerkin
Oscarul pentru cea mai buna melodie originala - T-Bone Burnett, Ryan Bingham -"The Weary Kind", din filmul "Crazy Heart
Oscarul pentru lungmetraj animatie - filmul de animatie "Up".

Recomandari