O logodna foarte lunga

O logodna foarte lunga
  calendar_month        
Regizorul filmului Amlie , Jean-Pierre Jeunet ne aduce pe marile ecrane o poveste de dragoste foarte diferita avand in vedere ca o are ca protagonista pe aceeasi Audrey Tautou: O LOGODNA FOARTE LUNGA.

Bazat pe romanul celebru al lui Sebastien Jaspisot, scenariul adaptat a fost scris de Jeunet & Guillaume Laurant, iar filmul a fost marele favorit al Premiilor Cesar 2005, cu 12 nominalizari.

Micuta Audrey Tatou este Mathilde, o tanara nascuta in 1900. Actiunea se petrece spre sfarsitul Primului Razboi Mondial, iar drama Mathildei este in mod evident legata de acest flagel.Mathilde a fost anuntata ca logodnicul ei, Manech este unul dintre cei cinci soldati raniti care au fost judecati de curtea martiala si scosi afara in teritoriul dintre transeele inamice ale armatelor Frantei si Germaniei si aproape sigur si-au gasit moartea. Ea refuza sa accepte pierderea definitiva a iubitului ei Manech si porneste intr-o calatorie extraordinara pe urmele adevarului, facand un pariu cu ea insasi. De fiecare data ea primeste cate o alta varianta dureroasa a modului in care Manech si-a petrecut cele din urma clipe insa crezul ei este repetat in mod optimist: Daca Manech ar fi fost mort, Mathilde ar fi stiut.

Cu o speranta de neclintit, intarita de tot soiul de premonitii, Mathilde isi desfasoara cercetarile asemenea unui detectiv abil, convingandu-i pe cei care ar fi putut-o ajuta si ignorandu-i pe ceilalti. Pe masura ce se apropie de aflarea adevarului despre cei cinci soldati nefericiti si pedeapsa lor brutala, ororile razboiului ies la suprafata. Interesant este contrastul dintre fondul povestii din razboi si planul in care actioneaza Mathilde. Moartea, disperarea, nebunia, agonia din razboi alterneaza cu incrancenarea, speranta si seninatatea Mathildei care, la fel ca Amelie are un mod proaspat, original, de a vedea viata.

Filmul este un manifest de supravietuire, un fel de puzzle ale carui piese sunt recuperate si in final puse cap la cap de Mathilde pentru a reconstrui realitatea. Finalul este fericit si ne demonstreaza ca atunci cand iubesti nimic nu e imposibil, nici chiar sa-ti regasesti iubitul dupa ce i-ai vazut mormantul. Frumos, nu ?

Regia : Jean-Pierre Jeunet
In rolurile principale : Audrey Tautou, Gaspard Ulliel
Gen : Drama, Romantic, Razboi
Recomandari