Sistemul nervos

Sistemul nervos
  calendar_month        
Nica (Rodica Tapalaga) e o babuta singura, care bomabane prin batatura si se refugiaza intr-o obsesie pentru un spicher , Paul (Mircea Radu), prezentator de stiri. Este constienta de etatea ei insa dragostea secreta dospeste din zi in zi si ia chiar forme exagerate. Merge pana intr-acolo incat este ferm convinsa ca Paul, cerbisorul ei, e in mare pericol, amenintat de alti spicheri care sunt sustinuti de noul guvern.

Decide sa paraseasca televizorul de acasa si ia drumul capitalei pentru a se lipi de televizorul fiicei sale. Tuta (Cecilia Barbora) este o asistenta medicala cam usuratica, ce locuieste cu concubinul Jenel (Valentin Teodosiu) o namila care face urino-terapie si sufera de hernie, si cu Marilena (Beatrice Benezi), fiica ei de 15 ani, care prizeaza pe ascuns si are probleme cu tenul.Convinsa ca il poate scapa pe Paul de dusmani, Nica bate drumurile pe la Guvern, televiziune si vrajitoare. Vorbeste singura si il caina pe Paul al ei pe strada insa in casa este foarte rezervata si se arata iritata cand toti rad pe seama obsesiei ei de a urmari stirile. Viata ei graviteaza in jurul televizorului. Ii face destainuiri numai Marilenei, nepoata ei, careia ii arata poeziile pe care i le inchina lui Paul. Rataceste pe holurile Televiziunii pana cand, din intamplare, da cu ochii de Paul care nu o baga in seama. Distrusa, Nica lesina si lipsita de speranta, vrea sa se sinucida si se alege si cu o hernie. Fiica ei ii stabileste diagnosticul : e pe sistem nervos.

Familia o exileaza la Poiana Brasov sa-si refaca echilibrul. Faptul ca nu are televizor o nelinisteste si e nevoita, intreprinzatoare cum o stim, sa faca rost de unul mituind o menajera. Intre timp niste miscari de strada ale pensionarilor o pun din nou pe drumuri pentru ca Nica se simte implicata in sistem, in societate. La prefectura din Brasov ea se distinge prin dinamism si agita masele amortite de protestatari senili. Este dezamagita si de aceasta data pentru ca rascoala cu inceput exploziv este dezamorsata. Isi da seama totusi ca locul unei femei batrane nu este acolo, in strada, fugarita de jandarmi, si se hotaraste sa plece acasa, la tara. Obosita si rapusa de hernie, Nica se taraste pana la gara si are siguranta ca e pe cale sa se produca o catastrofa feroviara. Se urca ingrozita in tren convinsa fiind ca isi va gasi sfarsitul, cainandu-se intruna. Pedeapsa divina intarzie si Nica se pierde in filosofari despre viata si moarte, in timp ce trenul o duce, resemnata si smerita, catre casa ei.

Filmul este o prezentare necosmetizata a societatii romanesti, cu toate gaurile sale, cu obsesii si nevroze iar in prim plan este in sfarsit.... o pensionara. Este un fel de oda inchinata pensionarelor care se considera o rotita din lumea vedetelor de genul Mircea Radu, Andreea Marin, Raluca Moianu, etc. Cunoasteti genul de mamaie care se sfatuieste cu televizorul, impleteste ciorapi sau face dulceata pentru prezentatorii tv ? O puteti incadra pe Nica intr-un astfel de sablon.

Povestea este totusi mult mai dramatica decat pare pentru ca este vorba despre.... Sistemul Nervos ... fata mea !

Distributie :
Regia : Mircea Daneliuc
Actori : Rodica Tapalaga, Cecilia Barbora, Valentin Teodosiu, Mitica Popescu, Mircea Radu

Gen : Drama

Citeste mai mult despre Sistemul nervos pe www.cineplus.ro

Recomandari