Tape si Ethan Hawke in Romania

Tape si Ethan Hawke in Romania
  calendar_month        
Covor rosu, presa, personalitati, blitz-uri, bodyguarzi intr-un cuvant atmosfera hollywoodiana, vineri seara la Cinema Pro, in miezul unui Bucuresti inghetat, dar curios sa-l vada in carne si oase pe nimeni altul decat Ethan Hawke la lansarea in Romania a unui film produs in 2001.

Tape este o pelicula mai putin conformista, "it`s weird", ca sa il citez pe insusi actorul principal. Filmata cu numai doua camere digitale si in sase zile, productia (marca Indigent - Independent Digital Entertainment) este ceea ce se numeste marturia de baza in favoarea cinematografului de arta. Altfel spus, iata ce poti face cu bani putini si idei in exces!

Filmul, slab mediatizat la vremea lui, prezinta povestea unor fosti colegi de liceu, Vince (Ethan Hawke), Johnny (Robert Sean Leonard) si Amy (Uma Thurman) care se reintalnesc dupa zece ani. Sunt o multime de filme americane cu acelasi plot, veti spune. Ei bine, da, Tape este o poveste banala dar cum, dupa parerea mea, banalitatea in exces dauneaza grav mintii trebuie sa o vedeti pentru a va convinge ca in cazul de fata este vorba despre o iluzie regizorala.

Ei bine, Vince se intalneste intr-o camera de motel cu Johnny. Antiteza pura: Vince - ratat din punct de vedere al carierei, fara job, parasit de iubita si fara realizari la activ dupa terminarea liceului, Johnny - baiat bun, de o moralitate nestirbita, genul de persoana gata oricand sa dea un sfat numai pentru ca se simte in varful piramidei. Dupa amabilitati introductive, cei doi amici ajung la o chestiune spinoasa petrecuta in liceu: momentul in care Johnny i-a furat iubita, pe Amy (Uma Thurman), lui Vince. Ghidand in mod inteligent conversatia, Vince il face pe Johnny sa recunoasca faptul ca a violat-o pe Amy si ii inregistreaza marturisirea cu ajutorul unui reportofon.

Filmul s-ar putea numi "Hartuirea lui Johnny" pentru ca Vince, desi nu este altceva decat un biet pompier voluntar care nu face decat sa piarda vremea si sa se drogheze, este foarte iscusit in a-l manipula pe Johnny, regizor integru, cu marete realizari la activ. Inca de la inceput, camera de motel pare un ring de box. De un sadism combinat in mod paradoxal cu o falsa inocenta, Vince, capul rautatilor o introduce in cadru pe Amy fortandu-l subtil pe Johnny sa-si ceara scuze pentru gestul regretabil din liceu. Numai ca Amy intra si ea in joc si schimba perspectiva, bulversand atat cele doua personaje cat si publicul.

Ei...ce ziceti? Iese din sfera banalului? Cadre filmate pe sub mana, din spatele unui pahar sau din diverse unghiuri neobisnuite, structura tipica unei piese de teatru fac din Tape un produs nonconformist, necosmetizat, necomercial, arta, teatru in teatru?
Tape este fara indoiala o experienta cinematografica ce te face sa regandesti ideea de film in general.

Regizor: Richard Linklater

Dupa piesa lui: Stephen Belber

Actori: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman

Gen: Drama


Discuta despre filme pe www.cineplus.ro .

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Vreau altceva
  • person

    "una palabra, no dice nada...y al mismo tiempo, lo esconde todo..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Ronnie Crossbody
Shop Ele.rochevron_right