The dreamers

The dreamers
  calendar_month        
Lasati de capul lor la Paris in timp ce parintii sunt plecati in vacanta, Isabelle (Eva Green) si fratele sau Theo (Louis Garrel) isi invita un coleg, pe Matthew (Michael Pitt), sa stea cu ei. Isi fac propriile reguli, pe masura ce-si experimenteaza reciproc emotiile si sexualitatea, jucand o serie de farse din ce in ce mai elaborate. Avand drept fundal tulburenta situatie politica din Franta anilor `70, cand vocea tineretului se face auzita in intreaga Europa, THE DREAMERS este o poveste despre descoperirea de sine, iar cei trei studenti isi testeaza limitele pentru a vedea cat de departe sunt dispusi sa mearga.
Desi este ciudat pentru un film despre obsesie, pasiune si posibilitati, THE DREAMERS este un proiect care s-a concretizat din intamplare, a fost pus la inceput sub semnul intrebarii si n-ar fi fost realizabil din punctul de vedere al unui alt regizor. Atunci cand Bernardo Bertolucci a pus mana pentru prima oara pe romanul lui Gilbert Adair, "The Holy Innocents", tocmai se gandea la urmatorul sau proiect si a abordat destul de circumspect aceasta poveste introspectiva despre un menage a trois.
Bertolucci reuseste acum un film proaspat, ticsit de conotatii culturale, cu mici perversitati, dar si cu multe scene extrem de frumoase. Citatele din filme, Theo, neguros si demn, semanand un pic cu actorul-fetis al lui Truffaut, Jean-Pierre Leaud, scenele document din timpul mazilirii patriarhului Cinematecii Franceze, Monsieur Henri Langlois, prind in capcana cuvintelor orice spectator, avizat sau nu. Si "Il vecchio", regizorul acesta nonconformist reuseste ca mai demult colegul sau Tornatore cu finalul de la "Cinema paradiso" un splendid, tandru omagiu al Cinema-ului.

Distributie The Dreamers

monteur: Jacopo Quadri
director de imagine: Jean Rabasse
muzica: Fabio Cianchetti
costume: Louise Stjernsward
scenarist: Gilbert Adair
actori: Eva Green, Louis Garrel, Robin Renucci, Michael Pitts, Anna Chancellor
regizor: Bernardo BertolucciThe Dreamers este un film pour les connaisseurs, incarcat de trimiteri culturale, cinematografice. O capodopera despre cinema si obsedati de cinema. Filmul ne propune sa intram intr-un joc ce se dovdeste a fi ca un vartej de provocare, carnal si inocenta in acelasi timp. Cei trei visatori avizi de cunoastere traiesc pentru un timp dupa propriile reguli, isi joaca si se joaca cu propria viata, izolati intr-o celula.
Cei mai libertini sunt cei doi frati, Theo si Isabelle, care dau dovada de o imaginatie debordanta, inventand tot soiul de jocuri pe teme cinematografice, fac pariuri pe care le onoreaza cu pedepse socante legate de sexualitate.
Colac peste pupaza, la final parintii se intorc acasa, isi descopera copiii si pe prietenul lor american inlantuiti intr-un minunat menage a trois si se retrag discret clatinandu-se pe picioare, nu inainte de a le lasa bani ca sa nu moara de foame.
E clar de ce filmul e interzis copiilor!


Realizat impreuna cu Port.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right