`The Mechanic`- un proiect de 15 ani si doua familii implicate

`The Mechanic`- un proiect de 15 ani si doua familii implicate
  calendar_month        
Un proiect de 15 ani si doua familii implicate in realizarea sa!

Crearea unei versiuni noi pentru un film clasic in genul sau, realizat in `72, cu Charles Bronson in rolul principal, a fost o experienta incredibila si de neuitat pentru producatorii David Winkler si Bill Chartoff - asta in parte datorita faptului ca parintii lor, legendara echipa de producatori Irwin Winkler si Robert Chartoff, au realizat filmul original, iar acum au contribuit ca producatori executivi la noua versiune. Dupa 15 ani de lucru la acest proiect, scopul fiilor de a readuce povestea inapoi pe marele ecrane a fost atins.

Mecanicul nu e primul film la care au lucrat impreuna cu tatii lor. In 2006, ei au produs impreuna Rocky Balboa, cel mai recent film din faimoasa serie lansata de parintii lor in anii `70. Dar, de-a lungul anilor, ei au pastrat o afinitate speciala pentru acest proiect.

"Filmul din 1972 Mecanicul a impus un nou sub-gen: cel al asasinului profesionist" remarca Bill Chartoff. A fost interesant sa lucram la acest thriller care sa duca ulterior la crearea mai multor filme despre asasini profesionisti. David si cu mine am spus intotdeauna ca scenaristul Lewis John Carlino, care a scris si The Great Santini, precum si multe alte filme, a creat o poveste unica si un nou tip de erou, prin personajul lui Arthur Bishop."

Dupa cum isi aminteste Irwin Winkler, personajul Arthur Bishop a fost prrincipalul factor care i-a motivat sa accepte proiectul original, acum aproape 40 de ani. "Carlino ne-a trimis scenariul, iar Bob si cu mine i-am raspuns imediat. Bishop era un personaj original, mai ales pentru acea epoca: un asasin profesionist singuratic, care cauta contactul cu oamenii, compania lor. Isi ia un ucenic, dar, in final, nevoia lui de a duce o viata normala, completa, ii va aduce pierzania."

Desi filmul original a avut succes (mai ales pe piata internationala), el nu a obtinut statutul de clasic al genului decat cativa ani mai tarziu. In anii `70, filmele nu aveau, ca acum, o viata foarte lunga, dupa ce erau lansate in cinematografe. Abia cand au aparut televiziunea prin cablu si DVD-urile, Mecanicul a fost vizionat de mai multi oameni si asa s-a format un club solid si tot mai mare de admiratori.

"Oamenii veneau la mine si la Bob sa ne spuna ca abia descoperisera acest film si se intrebau daca ne-am gandit cumva sa facem o versiune moderna," isi aminteste Irwin Winkler. "Am fost sincer surprinsi de interesul lor, pentru ca aproape ca uitasem cu totul de acest film."
Dar reactia nu putea fi negata asa ca, la 15-20 de ani de la filmarea originalului, cei doi producatori s-au trezit facand echipa cu fiii lor pentru a crea ceea Irwin Winkler numeste "reinventarea" versiunii din 1972.

Primul punct pe ordinea de zi a fost scenariul.
Dupa ce primele versiuni s-au indepartat prea mult de intriga initiala (incepand sa aduca mai degraba a film de suspans cu spioni), producatorii au revenit asupra motivatiei originale, si anume relatia dintre Arthur Bishop si ucenicul sau, Steve McKenna.

In film, mentorul si prietenul apropiat al lui Bishop, Harry McKenna, este ucis, iar moartea lui are un efect profund asupra eroului. La randu-i, el accepta sa-l pregateasca pe fiul instrainat al lui Harry, Steve, care e la fel de insetat de razbunare si doreste sa fie asasin profesionist.

"Este clasica relatie dintre mentor si protejatul sau. In anumite privinte, seamana cu relatia dintre tata si fiu: e o relatie cu mai multe substraturi, cu multe complicatii, dar si cu un aspect mitologic si freudian," spune Bill Chartoff. "Acest raport intre personaje a ridicat filmul original deasupra filmelor de acelasi gen din acea epoca si a facut ca, pana si azi, Mecanicul sa ramana un thriller de actiune captivant."Relatia dintre Arthur Bishop si Steve McKenna va ramane in centrul filmului, dar alte elemente vor fi aduse la zi, pentru ca filmul sa poata fi pretuit de publicul modern, care are expectative diferite de la un thriller de actiune fata de publicul anilor `70.

"Filmele din anii '70 se bazau mult pe atmosfera," remarca Bill Chartoff. "Publicul de azi se asteapta sa vada o drama logica, bine argumentata."

Odata ce scenariul a inceput sa capete forma, urmatorul pas a fost sa gaseasca un regizor capabil sa faca un film de actiune, fara sa scape din vedere personajele. Intra in scena Simon West!

"Nu mai vazusem filmul original. Ceea ce m-a atras la proiect a fost premisa sa," spune West. "Au fost multe filme cu asasini profesionisti de-a lungul anilor, dar acesta e diferit, pentru ca asasinul face ca fiecare crima sa para un accident. Nu impusca oamenii, nu-i arunca in aer, nu e ceva evident. Complexitatea aceasta face ca povestea sa fie mai ingenioasa si mai inteligenta. Arthur Bishop isi cunoaste meseria foarte bine, dar nu e nemilos, ceea ce mi s-a parut foarte atragator."

Din perspectiva producatorilor, West era o alegere naturala pentru acest proiect. Filmografia sa include: Con Air, The General's Daughter si Lara Croft: Tomb Raider, demonstrand cu usurinta ca stie sa faca un film de actiune, dar stie si sa dezvolte un personaj. "Genul asta de film e realmente punctul forte al lui Simon," spune Bill Chartoff.

"Din clipa in care Simon s-a alaturat echipei, a investit mult timp si mult efort in definirea personajelor," continua Chartoff. "Pentru el era foarte important ca personajele sa fie complexe, nu simple caricaturi. Voia sa fie abordabile, sa aiba motivatii care sa dea credibilitate intrigii si povestii."

West l-a considerat pe Bishop extrem de accesibil, mai ales in ceea ce priveste cariera. "Bishop a ajuns la un moment in viata sa cand e cel mai bun in ceea ce face, dar nu mai e asa de sigur ca ii place ceea ce face. Cred ca multi oameni se regasesc in aceasta dilema."

Bishop trebuia sa starneasca simpatia, dar sa aiba si aerul unui asasin inegalabil, de elita, un adevarat "mecanic". Dupa cum spune Bill Chartoff, "nu sunt multi actori in zilele noastre care sa-i poata calca pe urme lui Charles Bronson." Era crucial sa gaseasca actorul ideal pentru rolul principal.

Recomandari