Un sarut tandru

Un sarut tandru
  calendar_month        
In deschiderea galei Festivalului Filmului European de anul acesta ni s-a oferit cireasa de pe tort: Un sarut tandru, o coproductie Marea Britanie-Belgia-Germania-Italia-Spania, regizor Ken Loach.

Filmul nu atrage, cum era si firesc, prin nume sonore ale actorilor, prin publicitate agresiva nici atat, deci orizontul de asteptare nu va poate fi inselat in nici un fel.

Poveste clasica de iubire. Un el si o ea, dragoste la prima vedere si escapade nebunesti, iubire coplesitoare tinuta ascunsa.

Totul prinde un contur dramatic atunci cand povestea iese la lumina si se amesteca si cu prejudecati si interdictii de ordin cultural, religios, pentru ca, am uitat sa precizez, cei doi tineri fac parte din culturi diferite.

Treburile se complica si fericirea le este umbrita de o marturisire a lui. Dupa partide de amor si alte nebunii, el, Casim, un tanar pakistanez, ii marturiseste ei, Roisin, o tanara catolica, irlandeza, ca este obligat de familie, de traditie, sa se insoare cu o verisoara.

Tunete si fulgere, despartire si regrete, intrebari retorice, declaratii disperate.

In verva pregatirilor pentru nunta, familia lui Casim, tributara traditiilor pakistaneze, nu vrea sa accepte in ruptul capului ideea ca baiatul lor nu se insoara cu fata promisa, pakistaneza. Rusinea este prea mare, plansetele si jalea dezbina familia. Casim este obligat sa aleaga intre iubirea adevarata, Roisin si onoarea familiei lui. Roisin este obligata si ea sa aleaga intre cariera de profesoara la o scoala catolica si iubirea ei, Casim.

Asadar iubirea si regulile rigide ale fiecarei societati sunt puse in balanta pentru a nu stiu cata oara si rezultatul... Voi ce credeti? Evident ca iubirea invinge.

Ei... avand in vedere ca cireasa de pe tortul Uniunii Europene a fost atat de buna, cred ca nu era nici un dubiu ca aluatul este excelent asa ca... ne-am infruptat, pentru cateva zile, din filme cu gust de Europa.

Sa ne fie de bine!

Gen: Drama romantica

Distributie:
Regie: Ken Loach
Scenariu: Paul Laverty
Imagine: Barry Ackroyd
Muzica: George Fenton
Actori: Atta Yakub, Eva Birthistle, Gerard Kelly, Shabana Bakhsh, Ahmad Riaz

Recomandari