Vera Drake

Vera Drake
  calendar_month        
Unul dintre filmele prezentate in cadrul Festivalului Filmului European a fost coproductia Vera Drake, o drama apreciata de mari jurii inernationale, in care ne este redata, cu cel mai pur accent britanic si cu o groaza de invitatii la ceai, povestea unei femei trecuta de prima tinerete.

Titlul filmului este dat de o femeie simpla, menajera, insa cu o inima de aur. Saritoare, ea este o sotie si o mama iubitoare, devotata familiei. Vera (Imelda Staunton), ingrijeste pe oricine are nevoie de ajutor, fiind mai cu seama salvatoarea tinerelor aflate la ananghie. Femeia isi ajuta semenele sa scape de sarcinile nedorite prin mijloace rudimentare care se dovedesc destul de eficiente. Omenia o face pe Vera sa nu ceara bani pentru performarea actiunii. Pana aici nimic neobisnuit. Binefacatoarea isi duce traiul linistit in familie alaturi de sotul iubitor si de cei doi copii fara ca sa pomeneasca nimic despre ocupatiile ei ilegale, savarsite din altruism.

Totusi, plasate in contextul anilor `50, cand avortul era interzis in Marea Britanie, faptele Verei, oricat de omenesti, cad sub incidenta legii.

Ghinionul o loveste din plin, zguduind viata tihnita si atat de imbibata de ceai a familiei Drake. O tanara se imbolnaveste grav in urma tratamentului administrat de Vera iar politia este alertata. Drama ia proportii. Vera este luata din sanul familiei, inchisa, judecata si in final condamnata, conform legii la doi ani si sase luni de inchisoare.

Filmul incadreaza atat de bine drama femeii din acele timpuri incat nu pot sa nu fac o firava analogie cu povestea decretelor made in Romania.
Daca drumurile va poarta pe la Cluj mai puteti viziona filmul in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) ?ntre 27 mai - 5 iunie, si poate o sa-mi dati dreptate.

Vera Drake a fost nominalizat la trei premii Oscar - Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita si Cel mai bun scenariu.

Regizorul filmului, Mike Leigh, a castigat Leul de Aur la Venetia anul trecut iar Vera Drake a fost unul dintre favoritii premiilor BAFTA de anul acesta fiind nominalizat la 11 categorii din care trei castigate - Cea mai buna regie, Cea mai buna actrita si Cele mai bune costume.

Distributie:
Actori: Imelda Staunton, Philip Davis, Daniel Mays, Alex Kelly, Peter Wight
Scenariu si regie: Mike Leigh
Muzica: Andrew Dickson

Recomandari

Newsletter Ele.ro

...........
  • person

    "a￯n incona￯tient, nimic nu ia sfa￯ra￯it, nimic nu trece, nimic nu se uita￯."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right