Mountain biking

Mountain biking
  calendar_month        
De foarte curand, nu mai departe de saptamanile trecute am fost anuntati ca se vor construi in capitala piste pentru biciclisti. La prima vedere, acest lucru pare unul foarte interesant. Desi Romania nu priveste cu ochi prea veseli bicicleta. Daca in Olanda exista olandezul si bicicleta, la romani, parca abia mai distingi un cetatean mai in varsta la ghidonul unui astfel de aparat locomotor.

Mountain Biking

Mountain Biking-ul reprezinta calatoria cu un biciclu ce poarta acelasi nume, pe cararile batatorite sau nu, ale muntilor, dealurilor, padurilor sau al oricarui teren mai accidentat. E un sport extrem, atata timp cat ai nevoie de o casca, genunchiere, cotiere si manusi. Respectiv echipament de protectie.

Sportul este impartit in 5 categorii: cross country, downhill, free ride, dirt jump si/sau trial/street riding. Bicicletele arata cam la fel, cu un cadru mai gros, cauciucuri cu un profil de tot-teren, suspensii si shock-absorbant. Cu acest model, puteti calatori pe orice fel de teren, de la curtea casei pana la cele mai dure gropi. Dar, de cele mai multe ori, bike-rii prefera traseele deja stabilite si formate, aceste single-trackuri. Acestea sunt carari inguste, trasate in paduri sau dealuri.

89103.jpg

Ca pentru orice sport, exista si in acesta reguli. Acestea sunt strans legate de antrenament, echipament, cunostinte tehnice, conduita.

Lunile de preferat sunt cele din vara, iulie-august, luni ce au in general o vreme mult mai stabila. In zonele montane, la peste 2000 m, persista zapada pana in iunie, astfel multe pasuri fiind inaccesibile.

Vremea la munte fiind imprevizibila, obliga mounting-bikerul sa fie totdeauna pregatit sa faca fata unor conditii meteo dificile. Pentru ca in momentul de fata nu prea exista marcaje specifice, MTB-ul poate fi practicat pe orice traseu marcat de drumetie.

Pe drumurile forestiere, trebuie rulat cu atentie la traficul forestier si la tractarea bustenilor, fiind vorba in general de drumuri inchise circulatiei publice. Va recomand protectii suplimentare si GPS pentru cei care se vor avanta in trasee complicate.

Sunt valabile principiile codului etic international pentru mountain biking, de exemplu sa nu se circule in afara cailor de comunicatie sau pe cele sensibile (cu risc de degradare), sa se respecte celelalte categorii de utilizatori, in special drumetii, sa se circule preventiv, sa nu se sperie animalele si sa se manifeste grija fata de natura, fata de localnici si fata de cei din jur in general.
Din recomandari evident ca cel mai interesant dar oarecum mai periculos face parte down-hill-ul, adica coborarea!



Recomandari