4 aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand cumperi aur
Aurul este una dintre cele mai sigure investiții pe care le poți face și cea mai bună soluţie în vremuri incerte. Investind în aur, îți securizezi pe termen lung economiile. Astfel, dacă și tu faci parte din rândul celor care iubesc bijuteriile din aur, prin cumpărarea lor poți fi de două ori câștigată: vei avea bijuteria dorită, iar în timp, aceasta va valora și mai mult.
Atunci când cumperi aur, sub orice formă ar fi el, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:
Aur alb sau galben
Ambele variante sunt minunate și în mare parte alegerea unui tip anume este o opțiune de gust. Dar între cele două variante există și câteva diferențe și ca să știi ce tip de aur să alegi pentru tine este bine să te pui la curent cu câteva informații. Diferența de culoare se datorează combinației de materiale folosite pentru a le fabrica. Aurul galben este obținut prin amestecarea cu cupru, iar cel alb este rezultat din amestecul cu nichel sau zinc. Pentru finisarea aurului alb se folosește și un strat de rodiu. Aurul galben este mai ușor de întreținut, în timp ce aurul alb are nevoie de o atenție mai mare pentru a-i fi menținute nuanța și strălucirea. Totuși, metalele din compoziția celui alb îl fac să fie mai rezistent la zgârieturi.
Atenție la preț și la locul de unde cumperi
Pentru că aurul este atât de prețios și se pot obține bani frumoși din tranzacționarea lui, întotdeauna se vor infiltra în domeniu și speculanți care ți-l pot vinde fie la un preț supraevaluat, fie poți cumpăra la un preț mai mic decât cel practicat în piață, însă ai putea să constați ulterior că ai achiziționat un material de calitate slabă sau chiar un fals. Ca să previi acest lucru, este important să știi care este prețul aurului la momentul respectiv. Dacă obiectul pe care urmează să-l cumperi costă mai puțin, acest lucru ar trebui să te alarmeze. Ca să te pui la adăpost, cumpără întotdeauna dintr-un loc autorizat, care îți va oferi și o garanție pentru produs.
Verifică puritatea
Aurul în formă pură este prea moale pentru a fi utilizat în bijuterii, tocmai de aceea, pentru a deveni mai dur, acesta trebuie amestecat cu alte metale, fiind folosite mai multe proporții, potrivit gold.org. Evident, valoarea unei bijuterii este influențată și de puritatea metalului. Prin urmare, pentru a ști dacă prețul este unul corect, trebuie să știi să citești marcajul ca să determini nivelul de puritate.
Iată care sunt marcajele folosite:
- Marcaj 375 și 9 carate (9k): 9 părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 37,5%;
- Marcaj 417 și 10 carate (10k): 10 părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 41,67%;
- Marcaj 500 și 12 carate (12k): 12 părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 50%;
- Marcaj 585 și 14 carate (14k): 14 părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 58,33%;
- Marcaj 750 și 18 carate (18k): 18 părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 75%;
- Marcaj 833 și 20 de carate (20k): 20 de părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 83,33%;
- Marcaj 916 și 22 de carate (22k): 22 de părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 91,67%;
- Marcaj 999 și 24 de carate (24k): 24 de părți de aur din total 24 de părți de aliaj - conținut de aur 99,99%.
Pietrele
Dacă alegi o bijuterie cu pietre, este important să vezi și ce tip de piatră este. În cazul celor cu pietre prețioase, cum ar fi diamantul, valoarea piesei va fi mai mare, determinată de costul suplimentar semnificativ al pietrei. Dar dacă alegi o bijuterie cu piatră semiprețioasă, valoarea se va calcula în funcție de cantitatea de aur, iar prețul accesoriului va influența foarte puțin costul total.