Buget de sarbatori. Cat vor cheltui romanii pentru pregatiri si cadouri!

Buget de sarbatori. Cat vor cheltui romanii pentru pregatiri si cadouri!
  calendar_month       web risco.ro  
Sarbatorile de iarna au debutat deja cu Sfantul Nicolae si romanii si-au facut calculele in privinta bugetului pentru mesele festive si cadouri pentru cei dragi. Criza isi spune cuvantul anul acesta, astfel ca, cei mai multi vor folosi economiile cat mai eficient pentru a acoperi toate cheltuielile din perioada urmatoare, fara a face extravagante, ca in alti ani. Un studiu Revolut arata ca 6 europeni din 10 vor face tot ce se poate sa ramana in limitele bugetului anticipat pentru acest sezon, in timp ce 76% dintre romani au declarat ca se vor incadra in bugetul estimat cu toate cadourile si doar 20% au pus bani deoparte special pentru aceasta perioada.

Cumpatati de sarbatori?

Tinand cont de faptul ca discutiile despre o viitoare recesiune economica sunt pe buzele tuturor specialistilor, iar romanii resimt din ce in ce mai mult efectele cresterii inflatiei, cumpatarea va fi cuvantul de baza, de sarbatori. Romanii incearca sa reduca din cheltuieli, dar nu renunta neaparat la plecari in strainatate sau vacante, ci mai degraba economisesc la capitolul cadouri.

Potrivit studiului Revolut si Dynata, 36% dintre romani spun ca sigur nu vor calatori de Craciun, in timp ce 64% manifesta o mai mare mobilitate. Respondentii din Romania, Italia si Franta au confirmat, intr-o proportie mai mare decat cei din Regatul Unit, Polonia, Germania sau Lituania ca intentioneaza sau isi doresc sa calatoreasca de Craciun.

In privinta bugetelor pentru sarbatori, 6 europeni din 10 declara ca vor face tot ce se poate sa ramana in limitele bugetului anticipat pentru acest sezon, in timp ce un sfert dintre respondenti recunosc ca au facut economii din timp pentru a avea bani de cadouri. 76% dintre romanii care au luat parte la sondaj au declarat ca se vor incadra in bugetul estimat cu toate cadourile, in timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului.

Bugete pentru cadouri in 2022

Conform datelor studiului citat, 48% dintre romani spun ca vor aloca sub 250 de euro pentru sarbatori, iar 6% au spus ca nu vor cheltui deloc de sarbatori. 43% se asteapta sa cheltuiasca intre 250-1.000 de euro si 3% chiar peste 1.000 de euro.

Majoritatea consumatorilor cu varste cuprinse intre 25-34 ani se asteapta sa cheltuiasca in medie 250-500 de euro (40%) sau 500-1.000 de euro (15%), cei de 55-64 ani sub 250 de euro (60%), in timp ce sumele cele mai mari, de peste 1.000 de euro, se intalnesc mai ales la categoria 18-24 de ani (5% din aceasta categorie de consumatori).

Pe regiuni, romanii din vestul tarii sunt cei mai stransi la punga anul acesta. 57% declara ca vor cheltui sub 250 de euro de sarbatori. Romanii din centrul tarii (6%) si din capitala (5%) se afla la polul opus si se pregatesc de cheltuieli care se vor situa intre 1.000 si 1.500 de euro. Cei mai afectati de cresterile de preturi par a fi consumatorii din sud-vestul si din sud-estul tarii, care au declarat ca nu au planuit deloc sa cheltuiasca de sarbatori (9%, respectiv 8%, ambele procente superioare mediei la nivel national).


Citeste continuarea pe risco.ro
Recomandari