Cat curent consuma aerul conditionat pe zi! Cati bani costa sa te racoresti pe canicula

Cat curent consuma aerul conditionat pe zi! Cati bani costa sa te racoresti pe canicula
  calendar_month   update 11 Iun 2024, ora: 16:28      
Temperaturile au urcat considerabil în ultimele zile, iar canicula a lovit unele regiuni mai puternic decât altele. Ca urmare, mulți romani sunt nevoiti sa foloseasca aproape toata ziua aerul conditionat, insa consumul de energie va fi unul pe masura si se va vedea la finalul lunii la factura de curent.

Consumul de curent al aerului conditionat depinde în mare măsură de timpul în care este utilizat, dar și de costul energiei electrice. Prețul energiei este tarifat la nivelul maxim stabilit de lege, adică 1,3 lei pe kWh.

Dacă ne referim la consum, un aparat de aer condiționat are o medie de consum de 1,5 kW pe oră. Prin urmare, dacă funcționează timp de 10 ore pe zi, acest lucru se traduce printr-un consum lunar suplimentar de 450 kWh.

Calculând la tariful de 1,3 lei pe kWh, factura lunară ajunge la 585 de lei. Totuși, specialiștii în domeniul energetic afirmă că există posibilitatea de a economisi. Totul depinde de necesitatea reală de utilizare a aparatului.

Cum poți reduce factura la energie

"Ar fi logic ca un număr de kWh, numit nevoi energetice minime, să fie acoperite la un preț foarte redus. Poate chiar un număr de kWh gratuit pentru consumatorii vulnerabili. Cei mai vulnerabili sunt cei care petrec întreaga zi acasă. Vorbind despre pensionari sau mame cu copii care stau acasă", explică Corina Murafa, expert în energie.

Există modele de aer condiționat care pot fi controlate de la distanță. Astfel, poți ajusta temperatura înainte de a ajunge acasă, evitând necesitatea de a-l ține pornit pe tot parcursul zilei.

"Poți să îți pornești aerul când ești pe drum de la birou spre casă. Poți să setezi temperatura, să folosești aplicația de pe telefon ca pe o telecomandă a aerului condiționat. Poți programa simplu pornirea/oprirea. Toate aceste funcții esențiale le poți controla de pe dispozitiv. Consumul va fi mai mic decât dacă îl forțezi să funcționeze în anumite intervale", explică Laurențiu Brutaru, reprezentant al unui magazin.

Recomandari