Ce legatura are mafia cu jocurile de noroc?

Ce legatura are mafia cu jocurile de noroc?
  calendar_month        
Jocurile de noroc au o poveste cât se poate de complexă în ceea ce privește începuturile sale și modul cum au evoluat. De la câteva rutine de distracție făcute în locuri improvizate și până la saloane italiene în care răsunau zaruri și ciocniri de pahare, cazinourile nu au fost niciodată plictisitoare, cu atât mai puțin acum când internetul a revoluționat modul în care se fac, se înțeleg și se accesează. O perioadă importantă și interesantă deopotrivă în ceea ce le privește este data de implicare a mafiei în dezvoltarea lor, cât mai ales în ceea ce privește orașul Las Vegas, cunoscut și ca Sin City, în traducere Orașul Păcatelor - iar tocmai despre asta vom vorbi, despre acele vremuri când cei din clanurile mafiote se impuneau pe aleile cu cazinouri, cât mai ales în interior lor.

Cu siguranță că aceștia erau de temut, mai cu seamă că veneau să ia, nu să aducă - poate doar frică, dar cert este că nu erau cei mai populari în rândul clienților, când semănau frică și nu se punea problema de a oferi un bonus fără depunere. Se știe că aceștia erau criminali sau infractori violenți, lacomi, care se mândreau cu stilul lor de viață luxos și care au deschis calea pentru operațiunile ilegale ale jocurilor de noroc și pentru contrabandă în Las Vegas - hai să descoperim împreună despre ce este vorba mai exact.

De ce Las Vegas?

Mafia era - încă este în unele zone ale lumii - o organizație cu îndeletniciri suspecte, socială la origini, care s-a răspândit și în SUA la un moment dat, impunându-se prin șantaj și asasinate. Printre cele mai importante “contribuții” notabile se numără modul în care a reușit să transforme Las Vegas, în timpuri când nimeni nu mai credea că banii ar putea fi găsiți.

Numele Las Vegas a fost dat zonei în 1829 de Rafael Rivera, un membru al grupului comercial al exploratorului spaniol Antonio Armijo, care călătorea la Los Angeles, și s-a oprit pentru apă acolo pe Old Spanish Trail din New Mexico. La acea vreme, mai multe părți ale văii conțineau fântâni arteziene înconjurate de zone verzi extinse; Las Vegas înseamnă „pajişti” în spaniolă.

O scurtă introducere despre evenimente importante care au modelat Sin City

Odată cu instalarea unei puternice crize financiare, în timpul Marii Depresiuni, cele mai multe locuri de muncă erau greu de găsit, astfel că mulți se orientau către criminalitate și ajungeau să lucreze pentru mafie. Odată cu venirea prohibiției, când alcoolul era interzis, nu exista local deținut de Al Capone, vreun pub, în care să nu poți găsi o tărie - pentru că putea și avea de unde. Nevada din Las Vegas s-a fondat în 1905, imediat după deschiderea căii ferate care făcea legătura dintre Los Angeles și Salt Lake, ceea ce a atras fermieri în zonă.



Din 1911 sunt atrași mulți muncitori bărbați, îndată ce orașul devine parte din comitatul Clark. Urbanizarea ia amploare în 1931 când se încep lucrările la barajul Boulder, acum cunoscut ca Hoover - pentru cei mai mulți zilieri de aici mafia a construit cazinouri, cinematografe, locuri în care să-și petreacă timpul și să-și cheltuiască banii. Odată ce electricitatea a fost disponibilă, au apărut și mai multe hoteluri. Sosirea lui Howard Hughes în 1966 a compensat influența mafiei și a ajutat la transformarea Las Vegas-ului într-un centru turistic ales mai mult de familii atunci, pentru că devenise o stațiune premium.

Câteva date importante în ceea ce privește mafia

Acum că avem un background în ceea ce privește orașul, trebuie să punctăm și câteva date esențiale despre ce a însemnat mafia pentru Las Vegas. Aici amintim următoarele:

- Bugsy Siegel, cunoscut că Bugsty este considerat părintele orașului Las Vegas, devenind cunoscut în rândul liderilor de mafie din oraș pentru că era deseori preferat să fie angajat pentru diverse afaceri tranzacționale dar și pentru asasinate. Devenise atât de bogat și de cunoscut că era deseori surprins alături de vedete de la Hollywood - ajunge să fie tot mai puternic când în Nevada jocurile de noroc sunt legalizate;

- În decada 1940 mafia începe să fie tot mai prezentă în Las Vegas - acum Bugsy împreună cu Moe Sedway dominau și influențează pariurile, oferind clienților rezultate ale curselor de cai;

- în 1946 capii mafiei încep să facă investiții de construcții în cazinouri, începând cu The Flamingo primul cazinou și stațiune, eleganță care a atras atenția la Hollywood;

- În 1947 Siegel este omorât, iar În aceeași noapte, asociații au preluat controlul The Flamingo, locația devenind cea mai profitabilă;

- Între 1950 și 1960, aproape toate hotelurile cazinouri din Las Vegas erau cumva conectate cu Lansky și cu diverse ramuri ale crimei organizate, contractorii lor având operațiuni ilegale în diferite locații, inclusiv Dallas, Minneapolis și Portland;

- Odată cu creșterea influenței mafiei, autoritățile de reglementare a jocurilor de noroc de stat au creat o Carte Neagră cu numele membrilor mafiei care au fost interziși în cazinouri. Totodată s-a dorit atragerea de investitori legitimi;

- În 1969, Legislatura din Nevada a adoptat Legea privind jocurile corporative pentru a licenția investitorilor și directorilor cheie să dețină cazinouri, mai degrabă decât acționarilor individuali.

Concluzie

Există mult mai multe nume vehiculate ca având influență și putere în urmă cu câteva decenii, în cazinouri nu doar în Las Vegas, cât și în Chicago și New York. Cert este că aceste istorii trebuie cumva aprofundate - există și un muzeu dedicat, dacă ajungi vreodată în America, unde poți afla mai multe despre acest subiect - The Mob Museum. Sau, poți încerca o carte sau un film, A Mob Story respectiv The Prince of the Mafia unde se se relatează despre influențele aduse de gangsteri și amantele lor în ceea ce privește jocurile de noroc. În încheiere îți spunem să ai înțelepciune să te bucuri de cum arată astăzi cazinourile, care sunt sigure - și la propriu, și la figurat.


Recomandari