Cele mai sigure locuri in avion in caz de turbulente. Ce spun studiile

Cele mai sigure locuri in avion in caz de turbulente. Ce spun studiile
  calendar_month        
Calatoriile cu avionul pot fi o experienta placuta, dar turbulentele sunt un factor care poate cauza disconfort si anxietate pasagerilor. Desi avioanele moderne sunt proiectate sa faca fata unor conditii meteo severe, multi calatori doresc sa stie care sunt cele mai sigure locuri in avion in cazul unor turbulente.

Scaunele de deasupra aripilor

Conform expertilor in aviatie, locurile situate deasupra aripilor sunt considerate cele mai stabile in caz de turbulente. Aceste locuri sunt apropiate de centrul de greutate al avionului, ceea ce le face mai putin susceptibile la miscarile bruste.

Scaunele din partea frontala a avionului

Scaunele din partea frontala a avionului tind sa fie mai stabile decat cele din spate. Turbulentele sunt adesea mai intense in coada avionului, astfel ca partea din fata este o alegere mai buna pentru cei care doresc o calatorie mai lina.

Scaunele de la culoar

In timp ce scaunele de la fereastra ofera o priveliste frumoasa, cele de la culoar sunt considerate mai sigure in caz de evacuare de urgenta si pot oferi mai multa stabilitate in timpul turbulentelor.

Ce spun studiile

Un studiu realizat de Universitatea din Greenwich a analizat impactul turbulentelor asupra pasagerilor si a concluzionat ca locurile situate deasupra aripilor sunt cele mai sigure. Cercetatorii au descoperit ca aceste locuri ofera cea mai mica miscare in timpul turbulentelor datorita proximitatii lor fata de centrul de greutate al avionului.

Studiul FAA (Federal Aviation Administration)

FAA a efectuat multiple teste si analize privind siguranta pasagerilor in caz de turbulente si alte situatii de urgenta. Concluziile arata ca pasagerii asezati in apropierea iesirilor de urgenta si in sectiunea frontala a avionului au o probabilitate mai mare de a evita rani serioase in caz de evacuare rapida sau turbulente severe.

Raportul Popular Mechanics

Un raport publicat de Popular Mechanics a analizat datele accidentelor aviatice din ultimele decenii si a concluzionat ca pasagerii din coada avionului au avut o rata de supravietuire mai mare in caz de accidente. Desi acest lucru nu se aplica direct la turbulente, sugereaza ca locurile din spate pot oferi unele avantaje in situatii critice.

Recomandari pentru pasageri

Prindeti-va centura de siguranta: Indiferent unde stati, este esential sa purtati centura de siguranta pe toata durata zborului pentru a evita ranirile cauzate de turbulente neasteptate.

Alegeti locuri in fata sau deasupra aripilor: Daca aveti posibilitatea de a alege locul, optati pentru cele din partea frontala a avionului sau deasupra aripilor pentru o stabilitate mai mare.

Evitati alcoolul si cafeaua: Aceste bauturi pot deshidrata corpul si pot amplifica senzatia de disconfort in timpul turbulentelor.

Desi nu exista un loc complet imun la turbulente, anumite pozitii in avion pot oferi o experienta mai stabila si mai sigura. Studiile si expertii sugereaza ca locurile de deasupra aripilor si cele din partea frontala a avionului sunt cele mai sigure in caz de turbulente. Asadar, data viitoare cand rezervati un zbor, luati in considerare aceste recomandari pentru a avea o calatorie cat mai placuta si lipsita de griji.

Recomandari