Dulceata de capsuni, reteta bunicii. Secrete ca sa iasa aromata si delicioasa

history_edu ele.ro calendar_month 26 Mai 2024, 15:27
Nu exista nimic mai bun decat gustul dulce si aromat al unei dulceate de capsuni pregatite dupa reteta bunicii. Aceasta reteta traditionala aduce in fiecare borcan aroma verilor petrecute in gradina bunicii si bucuria momentelor simple si fericite. Iata cum sa prepari aceasta delicioasa dulceata de capsuni, exact ca bunica.
Ingrediente necesare:
2 kg de capsuni proaspete
1,5 kg de zahar
Sucul de la o lamaie
1 plic de zahar vanilat (optional)
Mod de preparare
Spala bine capsunile sub un jet de apa rece. Alege capsunile coapte si sanatoase, fara pete sau zone moi. Indeparteaza coditele si taie capsunile mai mari in jumatati sau sferturi, pentru a asigura o fierbere uniforma.
Pune capsunile intr-un castron mare si adauga zaharul peste ele. Amesteca usor pentru a acoperi toate capsunile cu zahar. Lasa amestecul sa stea timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte, pentru ca fructele sa isi lase sucul.
Cat se fierbe dulceata de capsuni?
Transfera capsunile si siropul format intr-o oala mare de inox sau emailata. Adauga sucul de lamaie, care ajuta la pastrarea culorii vibrante a capsunilor si la intarirea dulceatei. Daca doresti, poti adauga si zaharul vanilat pentru un plus de aroma.
Pune oala pe foc mediu si adu amestecul la fierbere, amestecand ocazional pentru a preveni lipirea de fundul oalei. Cand incepe sa fiarba, redu focul la mic si lasa dulceata sa fiarba incet timp de aproximativ 30-40 de minute. In acest timp, indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata.
Ce consistenta trebuie sa aiba dulceata de capsuni?
Pentru a verifica daca dulceata este gata, pune o picatura de dulceata pe o farfurie rece. Daca picatura se incheaga si nu se intinde, dulceata este gata. Daca nu, mai fierbe dulceata cateva minute si testeaza din nou.
Sterilizarea borcanelor
In timp ce dulceata fierbe, pregateste borcanele si capacele prin sterilizare. Spala-le bine si apoi pune-le in cuptorul preincalzit la 100°C pentru 10-15 minute sau fierbe-le in apa clocotita timp de 5 minute.
Toarna dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, lasand putin spatiu la margine. Inchide bine capacele si intoarce borcanele cu susul in jos pentru a crea un vid. Lasa-le sa se raceasca complet in aceasta pozitie.
Dupa ce borcanele s-au racit complet, depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat. Dulceata de capsuni pregatita astfel va rezista luni de zile.
Sfaturi utile:
Pentru o dulceata mai fina, poti pasa capsunile inainte de a le fierbe.
Daca iti place dulceata mai groasa, adauga o lingurita de pectina in timpul fierberii.
Experimenteaza cu arome adaugand cateva frunze de menta sau o bucata de ghimbir in timpul fierberii, pe care sa le indepartezi ulterior.