Pilula contraceptiva - efecte pe termen lung

Pilula contraceptiva - efecte pe termen lung
  calendar_month        
Exista atatea nelamuriri asupra efectelor pe termen lung ale pilulei contraceptive! Pilula afecteaza oare fertilitatea? Creste riscul de cancer? Daca esti ingrijorata, iata cateva raspunsuri!

Pilula afecteaza fertilitatea?

Nu exista nicio dovada care sa sugereze ca pilula ar determina infertilitate. Efectele pilulei sunt complet reversibile, asadar fertilitatea nu este afectata deloc.

Majoritatea femeilor care au avut ciclu regulat si au fost sanatoase inainte sa ia pilula ar trebui ca la maximum 6 luni dupa ultima pastila sa aiba un ciclu normal.

Nu exista nicio dovada cum ca pilula ar determina infertilitate, iar efectele pilulei sunt complet reversibile.

Pilula mareste riscul de cancer?

Pilula poate mari usor riscul de cancer la san si de cancer de col uterin, dar scade notabil riscul de cancer ovarian, de colon si uter.

Cercetarile asupra pilulei contraceptive sunt complexe si contradictorii, iar efectele ei difera de la un caz la altul.

Care sunt alternativele pilulei?

Exista multe metode diferite de contraceptie pe care le poate folosi o femeie, iar tot ce trebuie sa faci e sa gasesti una care ti se potriveste.

Daca esti uituca, mai bine folosesti inelul vaginal decat pilula: el se reinnoieste doar o data la 3 saptamani, fata de pilula ce trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora.

Renuntarea la pilula are efecte secundare?

In afara revenirii la normal a fertilitatii dupa doar doua zile, n-ar trebui sa mai existe si alte efecte. Poti sa simti din noui crampe si sa ai sangerari mai abundente, dar acestea nu sunt efecte secundare ale pilulei, ci simptome naturale ale ciclului care au fost suprimate cand foloseai contraceptie.

Pilula contraceptiva combinata te poate impiedica sa ramai gravida daca o iei dupa ce faci sex neprotejat?

Nu, ai nevoie de contraceptie de urgenta pentru a preveni sarcina.

Autor: Nuage

Recomandari