Timpul petrecut in natura, esential pentru sanatatea mintala

Este bine cunoscut faptul că timpul petrecut în aer liber și activitățile sportive aduc beneficii de necontestat asupra sănătății fizice. Totuși, nici sănătatea mintală nu este de trecut cu vederea, atunci când vine vorba de relația noastră cu natura și timpul pe care îl petrecem în aer liber.
Un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, la începutul anului 2024, arată că timpul petrecut în natură este asociat cu beneficii multiple în ceea ce privește sănătatea fizică și psihică. Potrivit acestui studiu, pe lângă faptul că poate stimula bunăstarea fizică și psihică, petrecerea timpului în aer liber are ca rezultat diminuarea anxietății și sporirea emoțiilor pozitive.
Prin urmare, iată cum poate timpul petrecut în natură să contribuie la menținerea unei bune sănătăți mintale și cum poți integra în rutina ta mai multe activități în aer liber.
Cum te ajută timpul petrecut în natură pe plan mental
Petrecerea timpului în mijlocul naturii contribuie la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Astfel, chiar și o plimbare scurtă prin parc poate avea un efect calmant asupra minții. În plus, expunerea la lumina naturală crește aportul de vitamina D și nivelul de serotonină, responsabilă pentru starea de bine.
Activitățile în aer liber înseamnă mai multă mișcare, deci o condiție fizică mai bună, fapt care determină o stare de bine constantă și o stimă de sine crescută. De altfel, este important să te expui unor astfel de activități în natură inclusiv în sezonul rece. Echipată corespunzător împotriva frigului, cu ghetele potrivite și îmbrăcăminte termoprotectoare, poți alege să alergi sau pur și simplu să faci plimbări în parc, chiar și iarna.
În plus, interacțiunea cu natura stimulează activitatea cerebrală și îmbunătățește funcțiile cognitive. Cu alte cuvinte, natura acționează ca un buton de resetare pentru creierul suprasolicitat, redând claritatea mentală și sporind creativitatea.
În era digitală, timpul pe care suntem dispuși să-l petrecem cu noi înșine este limitat. Totuși, momentele în natură pot fi prilejul reconectării cu propria persoană. O plimbare pe o potecă de pădure sau o după-amiază liniștită pe marginea unui lac te-ar putea ajuta să-ți organizezi gândurile, să îți clarifici obiectivele și să te reconectezi cu emoțiile tale.
Cum să integrezi în rutina ta mai mult timp petrecut în natură
Un program încărcat poate reprezenta o provocare pentru timpul petrecut în natură. Totuși, iată câteva moduri prin care poți adăuga mai mult timp petrecut în natură, în rutina zilnică.
- Începe ziua cu o plimbare scurtă - indiferent dacă alegi să parcurgi drumul spre muncă pe jos sau să faci o plimbare scurtă prin parc, această mică schimbare de rutină îți poate da un start energizant pentru întreaga zi;
- Planifică excursii de weekend - o zi liberă este o oportunitate excelentă de a te deconecta de la rutina zilnică. Pentru a integra activitățile în natură în rutina obișnuită, poți alege să explorezi parcurile naturale, rezervațiile sau pădurile din apropiere;
- Transformă natura într-un spațiu pentru activitățile tale obișnuite - indiferent dacă te relaxezi citind, meditând sau făcând yoga, mută aceste activități afară, atunci când vremea îți permite;
- Profită de pauza de prânz pentru a ieși în natură - indiferent dacă lucrezi de acasă ori de la birou, ia-ți prânzul sau fă o scurtă plimbare într-un parc din apropiere și transformă această mică pauză de la mijlocul zilei într-un prilej de a-ți lua doza de aer proaspăt;
- Transformă grădina sau terasa într-un spațiu de relaxare - dacă ai o grădină sau o terasă, amenajează un colț verde, unde să te poți relaxa. Adaugă câteva plante, o bancă sau un hamac și petrece timp acolo citind, lucrând sau savurând o cafea;
- Dacă ai de parcurs distanțe scurte, înlocuiește transportul în comun sau cu mașina cu mersul pe jos ori pe bicicletă.
Indiferent de activitatea sau de forma de mișcare pe care o alegi, important este să transformi timpul petrecut în natură într-un obicei constant. Găsește activitățile care ți se potrivesc cel mai bine și integrează-le în rutina ta zilnică sau săptămânală, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.