Avrig: noua destinatie turistica a Transilvaniei

Avrig: noua destinatie turistica a Transilvaniei
  calendar_month        
Daca te afli in cautare de idei pentru un weekend de toamna reusit am sa-ti dau un pont, mai ales daca esti in vizita in Transilvania.

Ce zici de o intoarcere in timp in perioada barocului? Daca iti surade ideea, afla ca la Avrig, oraselul sasesc cu 12.000 de locuitori, se tine deja de vreo 4 ani, un festival baroc in cadrul proiectului CultTour. Anul acesta a fost pe 6 octombrie si s-a tinut ca in fiecare an, in gradinile Resedintei de vara a Baronului Samuel von Brukental.

Cum a fost editia de anul acesta a festivalului Toamna baroca la Avrig?

Odata intrat in curte erai intampinat de doamne si domnite imbracate in contese si marchize dar si de domni investmantati in valeti sau marchizi. Costumele insa nu se putea inchiria de la fata locului ci din Sibiu, care se afla la 25 de km de orasul aflat de poalele muntilor Fagaras. Asa ca, daca si tu vrei sa intri in spiritul festivalului anul viitor, ia-ti de acasa masca, peruca si rochia cu crinolina si paseste in pasi baroc pe aleile castelului.

92689.jpgDesi gradinile iti ofera un spatiul frumos amenajat de promenada, nu te astepta sa vezi un palat cu detalii somptuoase si opulente, grandios si plin de culoare. Complexul baroc are nevoie de modernizari, costurile ridicandu-se la 8 aA€A" 10 milioane de euro, iar rezultatul se va vedea peste cativa ani, dar va fi, dupa spusele primarului Arnold G. Klingeis, asemenea palatului Schonbrunn din Austria.

63228.jpgFestivalul de anul acesta a inceput cu vernisajul expozitiei de pictura realizata de Ovidiu Carpusor, care a adus in prim plan atmosfera de carnaval, ilustrand clovni si arlechini in acuarela, tus si ulei. A urmat un spectacol de dresaj canin, care a facut deliciul celor prezenti, dupa care a rasunat un concert de muzica baroca. Dupa-amiaza a venit randul Hergheliei Maties de a da un spectacol. Copiii de la Trupa Forever Dance au dansat langa fantana castelului tango, vals si show fox, dupa care, odata cu lasarea serii cei de la Flauto Dolce au readus spiritul baroc cantand si incand publicul. Dupa concertul corului Camerrata Vocalis si spectacolul cu foc a celor de la Crispus a avut loc balul din sala de festivitati denumita Orangerie.

92687.jpgMi-ar fi placut ca festivalul sa fie mai interactiv, sa invat cativa pasi de dans baroc si renascentist si sa gasesc mai multi comercianti cu produse locale. Din pacate, pe timpul festivalului doar doi musterii si-au intins mesele cu produse lucrate manual.

Primarulul orasului Avrig Arnold G. Klingeis a spuns ca pe viitor vrea sa extinda durata festivalului pe mai multe zile, sa aduca artisti renumiti si chiar si un circ.

92686.jpgCe mai poti vizita in Avrig

Daca ajungi in Avig in afara festivalului, in afara de palatul Brukental poti vizita cel mai vechi monument din localitate, adica Biserica fortificata, construita in secolul Al XIII-lea, iar daca vrei sa vezi arta populara avrigenasca poti merge la Muzeul orasului Avrig.

Pentru cazare ai la dispozitie pensiuni de 3 margerete si un popas de 2 stele.

Desi in Avrig nu vezi cele mai frumoase case si nu mergi pe cele mai bune drumuri, gasesti singurul complex baroc de acest del din Romania, care merita vizitat in special in timpul festivalului, asa ca pune-l pe agenda de anul viitor.Autor: Mihaela Gheata

92688.jpg

Alte articole despre
Recomandari

Newsletter Ele.ro

astazi am chef sa vorbim despre.....
  • person

    "nimanui nu i s-a promis ziua de maine"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right