Barcelona - orasul lui Gaudi

Barcelona - orasul lui Gaudi
  calendar_month        
Capitala Cataloniei, regiunea din nord-estul Spaniei, este unul dintre cele mai moderne orase ale Europei. Este renumita pentru arhitectura indrazneata, muzee, pentru stilul si muzica sa, pentru viata de noapte, magazinele, pietele si terasele raspandite in tot orasul.
Barcelona este cuprinsa intre portul aflat la Marea Mediterana si cele doua dealuri Montjuic si Tibidabo, de unde se vede intreaga panorama a orasului. Orasul pare concentrat in jurul strazii La Rambla, lunga de 1.25 km de magazine, terase si muzee.

Istoric

Se crede ca orasul a fost fondat in 230 b.c.de catre locuitori ai Cartaginei (oras din nordul Africii). A fost invadat pe rand de catre vizigoti si musulmani. Principalii sai locuitori erau catalanii, o populatie cu o cultura si o limba proprie aflata deseori in conflict cu regii Spaniei. Exclusa de la comertul cu America, regiunea Catalonia nu s-a bucurat de aceleasi bogatii precum restul Spaniei. O perioada limba si cultura catalana au fost interzise. Momentan Barcelona este intr-o adevarata perioada de inflorire atat din punct de vedere economic, cat si cultural, devenind cel mai important punct de atractie al Spaniei.

De vizitat

Barri Gotic
Cartierul gotic al Barcelonei constituie centrul vechi al orasului. Aici se afla catedrala medievala a carei constructie a inceput in anul 1289 si s-a terminat in 1448. Cele mai multe cladiri care o inconjoara sunt din secolele 14 si 15 . Poti vizita Placa del Rei, Palau de la Generalitat, biserica Santa Maria del Mar, reteaua de stradute inguste unde poti gasi multe locuri de cazare ieftine, baruri si cafenele.

Muzeul Picasso
Este cel mai vizitat muzeu din Barcelona. Contine numeroase opere din perioada de inceput a artistului, mai ales din perioada albastra. Muzeul este situat pe Carrer de Montcada intr-o cladire medievala.

Montjuic
Aflat aproape in centrul orasului este unul din principalele centre de atractie ale orasului datorita galeriilor de arta, parcurilor si constructiilor dedicate activitatilor sportive. Piata Spaniei gazduieste Palatul National, o cladire de 31.000 metri patrati ce contine o sala de bal in care incap 20.000 de persoane. In fata palatului se desfasoara spectacolul de lumini si muzica ale fantanilor proiectate de catre Carlos Buigas. Merita urmarit spectacolul pe care La Fonta Magica il ofera in serile de vara. La poalele dealului se afla cea mai mare colectie a importantului artist catalan din secolul 20, Joan Mira.

La Rambla
Artera pedestriana este locul in care poti simti farmecul si ritmul trepidant al orasului. In orice parte te uiti noi culori noi forme te vor atrage. La fiecare pas intalnesti vanzatori de suveniruri, artisti care sunt gata sa iti faca in 10 minute o caricatura, mimi. Poti vizita de-a lungul ei Palau de la Virreina, Mercat de la Boqueria, Opera, monumentul lui Columb si in cele din urma portul unde se afla muzeul maritim Maremagnum.

Bulevardul Gracia
Este o suburbie a orasului in care incepand cu anii 1890 burghezia catalana a inceput sa isi construiasca locuintele. Au aparut unele dintre cele mai moderniste constructii, adevarate opere de arta, fiecare unica in stilul sau. Aici se afla celebra casa Batllo a lui Gaudi, cele doua blocuri construite de Sagnier si casa Morera.

Sagrada Familia
Aceasta destinatie nu trebuie ratata indiferent cat de putin timp petreci in Barcelona. Ea sunt atat de indraznete in concept si executie incat da o noua perceptie aupra a ceea ce ar putea insemna spatiul construit. Formele neasteptate dau senzatia ca intreaga cladire palpita, ca are viata si a crescut miraculos in mod natural.Catedrala Sagrada Familia este neterminata intrucat Gaudi a murit in 1926 cand reusise sa termine turnurile si o parte din peretii sulptati. Lucrarile au continuat, insa s-au nascut multe controverse, mai ales ca multe dintre planurile lui Gaudi au ars in timpul Razboiului Civil. In 1954 s-au inceput insa lucrarile la partea de vest a catedralei care a fost decorata de catre sculptorul Subirachs.

Informatii utile
Se poate ajunge cu avionul. Aeroportul este la o distanta de 12 km de centrul orasului si se gasesc cu usurinta autobuze de legatura.
Orasul este aglomerat si este preferabil sa nu inchiriezi o masina. Multe locuri le poti vedea plimbandu-te pe jos, iar pentru cele mai indepartate poti apela la metrou.
Este preferabil sa vizitezi orasul primavara sau toamna. Verile sunt atat de fierbinti incat locuitorii isi iau vacanta si cea mai mare parte a oamenilor pe care ii intalnesti pe strada sunt turisti asemeni tie.

Recomandari