Calatorie prin... Bucuresti

Calatorie prin... Bucuresti
  calendar_month        
De sub boltile Curtii si Palatul Domnesc, a emis Vlad Tepes hrisovul in care, la 20 Septembrie 1459 era mentionata pentru prima data denumirea de Bucuresti.

De atunci numaram anii atestarii sale documentare, desi povestea intemeierii orasului este mult mai veche. Sapaturile efectuate aici, in locul de nastere al Bucurestiului, au scos la iveala, strat dupa strat, urme ale temeliilor inaltate de-a lungul timpului. Astfel, peste zidurile surpate de bolovani de rau, ce dateaza din secolul 15, de pe vremea domnitorului Vlad Tepes, s-au suprapus cele din secolul 16, inaltate de Mircea Ciobanul, peste care s-au ridicat boltile din timpul lui Matei Basarab. Ca o incununare, deasupra acestora, Constantin Brancoveanu a pus sa se cladeasca mandre zidiri, ce incheie perioadele de constructie si reconstructie, pline de stralucire, ale acestui palat.Vreme de mai multe zeci de ani, incepand de pe la 1925, Bucurestiul avea sa fie alintat cu epitetul "Micul Paris". Apelatia duioasa i-o oferisera, cu siguranta, locuitorii sai, din ce in ce mai mandri de aspectul lui ori de bogatia pravaliilor, birturilor, restaurantelor, teatrelor, balurilor, locurilor de aleasa promenada si petrecere. Strainii, trecatorii prin Bucrestiul acelor vremi de glorie, au dus cu ei in lumea intreaga faima unei mici si cochete capitale, unde se ingemanau bizar influentele balcanico-orientale cu cele europene.

Dar gloria este atat de trecatoare... istoria a asternut nemiloasa vremuri de trista amintire peste Bucuresti.

Cu toate acestea, in acele timpuri de rastriste, traversate de capitala noastra, bucurestenii au sperat mereu ca orasul lor iubit isi va recapata fala de altadata. Si noi, locuitorii lui de astazi, tot mai pastram in suflet speranta de mai bine.

Multe s-au schimbat, cum multe sunt inca de facut, caci subiectele de nemultumire, legate de aspectul edilitar al orasului, sunt numeroase, fie ca apartin bucuresteanului ori turistului in trecere. Voua, acestora din urma, va voi face cunostinta cu Bucurestiul la ceas de seara.

Pentru multi dintre dumneavoastra, viata de noapte ce a inceput sa prinda contur in Bucuresti, pare un lucru obisnuit. Pentru locuitorii lui insa, dupa multi ani de bezna, frig, si tristete, acum, strazile frumos luminate, reclamele multicolore, animatia ce se observa prin geamurile restaurantelor, teatrelor, salilor de spectacole, inseamana mult.

Chiar daca vara este inca departe, va invit la o plimbare prin centrul Bucurestiului, noaptea. Il veti admira, sunt sigura, cladirile, multe centenare, ale caror ziduri incarcate de amintiri par a va sopti povesti dedemult.

De oriunde ati porni, va va fi greu sa va decideti unde sa va petreceti seara. Fie ca veti pleca de sus, de pe dealul Mitropoliei, trecand pe langa Piata Unirii si Palatul, construit si neterminat, din vremea lui Ceausescu, continuandu-va plimbarea pe bulevardele Bratianu, Balcescu, Magheru, fie ca veti pleca din sens opus, de pe Kiseleff, spre Piata Romana ori Calea Victoriei, veti realiza singuri cat de bogata este gama distractiilor ce vi se ofera.

Pentru iubitorii de arta, teatrele Bucurestene, carora li se adauga spectacolele de opera si opereta, va imbie cu programe de sala atractive. Amatorilor celei de-a saptea arte, o scurta incursiune pe bulevardele Magheru si Kogalniceanu, unde sunt grupate majoritatea salilor de cinema, da posibilitatea alegerii intre filme apartinand celor mai diverse genuri, dintre care nu putine foarte recente.88989.jpg

Dupa un spectacol bun ori o plimbare placuta, nimic mai potrivit decat o cina intr-unul din restaurantele Bucurestene. Meniuri variate, de la cele traditionale romanesti, la acelea cu specific frantuzesc, italienesc, chinezesc, indian ori arab.

Insa, adevarata viata de noapte abia acum incepe: Cluburi, cazinouri, baruri de noapte, prezinta programe atractive. Daca doriti sa cumparati un pachet de tigarete ori o sticla cu bautura, mici magazine cu program nonstop va stau la dispozitie nu numai in centru, ci si in mai toate cartierele Bucurestiului.

Sper ca v-am trezit interesul in aceste putine randuri, ramanad la atitidinea dumneavoastra sa alegeti, si la indemana patronilor sa-si faca cunoscute serviciile prin reclame, speram, interesante.

Oricum un lucru este sigur: monotonia si plictiseala nu mai au ce cauta in Bucurestiul acestei ierni, ce incepe sa se apropie de ceea ce era el odinioara, un mic si atragator Paris...

Recomandari