Cu pasi tacuti prin Lumea Pierduta

Cu pasi tacuti prin Lumea Pierduta
  calendar_month        
La trei ore de mers pe jos, plecand de la Cabana Padis, in Muntii Bihorului, se deschide, tacuta si misterioasa, Lumea Pierduta. I se spune asa, pentru ca, pe vremuri, cine intra acolo, nu mai gasea calea de intoarcere. Era o zona foarte putin umblata si periculoasa in acelasi timp, din cauza avenelor despre care nu se stia prea multe.

Astazi, Lumea Pierduta este in continuare locul in care salbaticia isi graieste legile. Aici, orice vorba spusa pe un ton mai ridicat te face sa-ti amintesti ca in acel loc linistea este la mare pret. O singura diferenta: pentru turistul curios acum exista indicatoare precise.

Lumea Pierduta freamata insa a viata inca de la intrare. Te face sa simti asta glasul soptit al Izvorului Rece care curge inainte de dealul pe care trebuie sa-l urci pentru a intra in acest loc. Iti umezesti fruntea cu apa rece a izvorului si mergi mai departe, sedus de maretia arborilor care se ridica in fata ta. Izvorul te pregateste parca pentru urcusul pe care il ai de trecut. Cel mai bine e sa fii echipat cu bocanci si cu o tinuta lejera, sport. Odata doborat urcusul, un drum stramt, parca uitat de vreme, ti se deschide in fata.

Pe acolo nu se poate trece decat cu piciorul. Si e bine sa tii cont de indicatoarele care te trimit catre avenele formate in timp. Totul e sa nu te descurajezi pana la primul semn, care pare ca intarzie sa se zareasca. Poti sta linistit. Esti inca pe drumul cel bun.
Prima rupere de traseu se face catre Avenul Acoperit. I se spune asa pentru ca pe alocuri este acoperit de vegetatie si are o adancime de 54 de metri.. Nu este o cursa intinsa turistului, pentru ca desi acoperit, el este marcat. Doar noaptea sa nu-l vezi. Atat cat poti vedea, pamantul pare ca s-a retras in el insusi. E bine sa nu-l sfidezi. Mai bine lasi asta pe seama speologilor cunoscatori. De fapt, avena este un put natural cu deschidere la suprafata urmat sau nu de unul sau mai multe puturi subterane, legate intre ele prin galerii.

Daca ti-a placut Avenul Acoperit, atunci fii pregatit pentru altul mult mai mare si mai interesant. Este vorba despre Avenul Gemanata, cu o adancime de 100 de metri.. Pentru asta, trebuie sa te intorci la intersectia unde ai facut stanga pentru Avenul Acoperit. Drumul merge drept inainte. Din cand in cand, daca ai pofta si daca vremea tine cu tine, poti gusta din fragutele ascunse pe sub frunzele de pe marginea drumului. Odata ajuns la Avenul Gemanata e bine sa-ti infranezi intr-o oarecare masura curiozitatea. Este adanc, incat nu-I poti vedea fundul. Se aplica aceeasi regula: numai speologii pot intra cu echipamente profesionale. Poti cel mult sa te apleci, tinandu-te cu mana de un copac si sa zaresti o sclipire alba: gheata. Acesta este si motivul pentru care temperatura pare a fi mai scazuta. Nu cu mult, dar cat sa-ti dai seama de asta.

Desigur, pentru mine, Lumea Pieduta nu-si neaga numele. Poate de aceea, drumul catre Avenul Negru mi s-a parut de negasit. Stiu insa ca el exista. Iata, de ce nu, un motiv in plus pentru a ma intoarce acolo. Acolo unde natura, desi generoasa cu turistul, pastreaza cu sfintenie cheia tacerii. A linistii.


De ce Padis?
Daca inca va ma intrebati de ce sa alegeti ca destinatie sau, mai mult, ca punct de plecare spre alte locuri, platoul Padis, e bine sa aflati atunci ca acesta reprezinta maretia Muntilor Apuseni, datorita reliefului carstic, factor care a condus la aparitia numeroaselor pesteri, avene, doline, izbucuri si ponoare.Dolina: Depresiune in forma de palnie, formata prin dizolvarea la suprafata a unei roci solubile.

Izbuc:Izvor carstic situate la baza unui versant calcaros, in roca, de obicei cu un debit mai mare

Ponoare: Puncte in care cursuri de suprafata se pierd in subteran.


Repere geografice
Cu masina, spre Cabana Padis se poate ajunge dinspre vest, pe soseaua Oradea-Deva (DN 76) sau dinspre est, de pe DN1 Cluj-Oradea Din localitatea Huedin se urmareste indicatorul Beius, drumul fiind asfaltat pana in Scrind-Frasinet. Pana la Cabana Padis, drumul este forestier.. Odata ajuns in Padis, posibilitatile de cazare sunt urmatoarele: fie la Cabana Padis, fie la cort. De preferat, ultima varianta, intrucat conditiile de la cabana sunt foarte proaste. Daca optezi pentru varianta asta, chiar si in miez de vara trebuie sa ai la tine haine groase. Sa nu uitam ca altitudinea medie este de 1200 metri, iar temperatura poate ajunge, pe timp de noapte, si la 3 grade Celsius. Martor la tot ce se intampla in Padis ramane frumosul Varf Biserica Motului, cu o altitudine de 1466 de metri.

De regula, mancarea se aduce de acasa, recomandate fiind conservele. Cafeaua e bines a ti-o aduci tot de acasa. Prin zona, cestile se spala destul de rar. Cea mai mare placere gastronomica pe care ti-o poti face acolo sunt placintele traditionale cu miere, de altfel si cele mai gustoase, cu afine, cu branza sau cu mere. Le gasesti la batranele locului, care ti le pot face si la comanda pentru a doua zi, inainte sa pleci pe traseu. Tot la ele mai gasesti si lapte proaspat de vaca. Trec seara pe langa turisti si ii intreaba pe fiecare daca nu doresc cate ceva din cele amintite.

Padisul este pentru cel care doreste sa descopere natura. Remarca valabila si pentru celelalte obiective turistice la care se ajunge plecand din Padis. Mofturile nu-si au locul. O stiu cei care cutreiera an de an muntele cu rucsacul in spinare. Ei mai stiu ca pentru a patrunde in salbaticia muntelui e nevoie de simplitate. E nevoie sa renunti la dusuri cu apa calda, la foehn, la cearsafuri fine de matase.

Recomandari