Dumbrava Sibiului, muzeul in aer liber al Europei

Dumbrava Sibiului, muzeul in aer liber al Europei
  calendar_month   update 17 Iul 2007, ora: 09:52      
In fiecare an, de Sfanta Marie, mestesugarii Ardealului se aduna la Sibiu, la muzeul in aer liber Astra, pentru a continua traditiile mestesugaresti pe care le-au invatat de la inaintasii lor.

Rodica Maria Ispas are 39 de ani, si de 14 ani vine in fiecare vara de la Avrig cu stergare, traiste si impletituri. Tese de 30 de ani, asa ca acum acest mestesug face parte din ea. Si pentru ca dragostea pentru traditii e mare, Rodica si-a luat licenta in Sociologie - Etnografie, la Universitatea din Sibiu.

A plecat apoi in America unde, la universitatea Lincoln din Missouri, a invatat tehnici de cusut scandinave si le-a aratat americanilor cum se tese in Ardeal. Au urmat mai multe participari la diferite targuri de creatie din tara si din strainatate.

Stergarele sale sunt atat de populare, incat au impresionat-o si pe fosta Prima Doamna, Hillary Clinton.Simona Ginfalean, studenta tot la Sociologie, a invatat sa teasa la 10 ani, de la bunica ei. Tese de peste 12 ani, coase si impleteste servete, stergare si traiste in culorile traditionale ale zonei sale natale: Valea Hartibaciului, Altina. Nu stie cat va mai continua sa teasa, insa spune ca o va face "cat timp voi avea ce sa-i invat pe copii". Simona are are ca ucenice doua fetite de 10 ani.

Numit la un moment dat "cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa", Dumbrava din Sibiu este, pe buna dreptate, cel mai mare, mai bogat si original muzeu in aer liber din Romania si printre cele mai reprezentative institutii de acest gen din Europa. Muzeul are o suprafata de 96 de hectare si 10 kilometri de alei si prezinta atat lumea de ieri a satului romanesc, cat si arta contemporana romneasca.

Dumbrava Sibiului este un loc in afara timpului: portile muzeului sunt deschise pe tot parcursul anului, zi si noapte (pentru vizitele nocturne existand chiar un sistem de iluminat cu spoturi si efecte senzationale), iar un ghid sta permanent la dispozitia turistilor.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Globul de cristal
  • person

    "dragostea se castiga, respectul se merita....."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right