Meteora - stancile sfinte si istoria lor

Meteora - stancile sfinte si istoria lor
  calendar_month        
Daca in afara de soare, mare, prieteni si cocktail-uri, vrei ca in acesta vara sa te regasesti spiritual, Meteora este locul ideal. Am fost de curand aici si am ramas cu o puternica impresie de maretie, cu un sentiment ciudat, dintre cele mai paradoxale din toata lumea, un amestec de teama si admiratie.

Atmosfera plina de evlavie, dar si de inflacarare poetica provoaca omului simplu, venit in pelerinaj, un fior evlavic. In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, langa oraselul Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stinci golase ce se inalta spre cer, cunoscute in toata lumea sub numele de Meteora. Pe aceste stanci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugari nevoitori au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea numarul lor atingea 24. Acum mai sunt vietuite doar sase manastiri, dintre care cinci de calugari si una de maici. Un loc misterios, o stralucita cetate manastireasca fixate pe uriase stanci abrupte care se inalta mandra in Nord - Vestul campului thessalian.

Vizitatorul, privind de departe acest maret tinut, impunator si salbatec iarna, cand vantul suiera prin haosul uriaselor stanci dar pasnic si cucernic in zilele insorite, plin de parfumul florilor de munte si vegetatia virgina care incadreaza rupturile stancilor, se simte mai aproape de Creator ca niciodata. Maretia locului aproape ca iti taie respiratia. Aceasta cetate manastireasca construita intr-un peisaj pietros impunator este unica in lume si acest fenomen geologic a constituit intotdeauna subiectul de cercetare a numerosi geologi autohtoni si straini. Se crede ca acesta minunatie a naturii provine dintr-o veche delta a unui mare fluviu care mii de ani se varsa in ingusta dar adanca parte a marii ce acoperea pe vremea aceea tot campul thessalian.

Kalambaka este un oras cu istorie bogata si numeroase monumente, din care cel mai important este Biserica Fecioarei Maria. Biserica este amplasata in nord-estul orasului, in apropierea unei mari stanci numite Agia. Kalampaka este amplasat la baza stancilor Meteorei si pe partea stanga a raului Pinios, chiar la intrarea in Valea Thessaliana. Oraselul are pentru vizitatorii care vin sa vada Meteora (care este la numai 5 km) minunate hoteluri moderne care ofera tot confortul. Orasul se afla la 285 km de Salonic si la 326 km de Atena. O visita in Kalambaca, o vizita la aceste manastiri fantastice, unice in lume, este ceva cu totul extraordinar si de neuitat.

Eu, de exemplu, am stat la Hotel Sakelaridi (Facilitati: restaurant, bar, parcare si gradina cu vedere la Meteora. Camerele sunt dotate cu A/C si TV, 30 EUR loc in single). In ceea ce priveste manastirile, in present mai functioneaza doar un numar de 6 manastiri, restul au fost distruse, altele au disparut. Mai pot fi vizitate mici cladiri bisericesti, schituri, inchisorile calugarilor. Pe platoul celei mai inalte dintre stincile Meteore, cu altitudinea de 613m, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, cunoscuta sub numele de Marea Meteora. Catarata sus pe o uriasa stanca a carui varf are o mica suprafata vegheaza ca o cetate manastirea Sfintul Nicolae Anapafsas, adica Sfintul Nicolae Odihnitorul. Manastirea Sfintul Stefan este cea mai veche asezare monahala de pe Muntele Meteora. Deasupra unei mari stinci singuratice foarte abrupte, se inalta Manastirea Sfinta Treime. Numele Manastirii Varlaam vine de la fondatorul ei Cuviosul Varlaam, care a sihastrit singur pe virful acestei stinci uriase in jurul anului 1350. Manastirea Russanu, dupa numele fondatorului ei, se inalta pe o stinca ingusta, aflata in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore.Sper ca v-am convins ca este un loc care merita pe deplin sa fie vizitat. Si stati sa vedeti fermecatoarea imagine meteorica la ceasul amurgului. Soarele ce se ascunde dupa varfurile muntoase ale Pindului si umbrele acestor colosi de piatra, ca fantasme de pe alte taramuri care par ca strabat amenintator orizontul intunecat dand acea imagine de nedescris, amestec de infricosare si admiratie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Magia sarutului
  • person

    ""cand iubirea va face semn, urmati-i indemnul..." (khalil gibran - profetul)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right