Romania si lectia de turism. Schema de minimis pentru operatorii din turism. Ce cheltuieli vor fi decontate de stat?

Romania si lectia de turism. Schema de minimis pentru operatorii din turism. Ce cheltuieli vor fi decontate de stat?
  calendar_month       web risco.ro  
Veste buna pentru operatorii din turism. Guvernul Romaniei a aprobat o schema de ajutor de minimis pentru participarea firmelor cu activitate de turism la manifestarile expozitionale, in pavilioanele nationale, standurile specializate ori miniexpozitiile din strainatate, la care va fi prezent Ministerul Antreprenoriatului si Turismului. Scopul programului este de a stimula promovarea produselor, serviciilor turistice ale Romaniei, in plan extern.

Statul roman si lectia de turism

Statul roman pare ca si-a invatat lectia si a inteles ca in lipsa unei promovari si a unei strategii coerente, potentialul turistic al tarii noastre este irosit. Desi avem obiective si destinatii apreciate de straini, turismul romanesc a dus lipsa de vizibilitate in plan extern timp de multi ani. Mai grav este ca institutia responsabila cu acest domeniu-Ministerul Turismului- a comis in repetate randuri greseli serioase in promovarea potentialului turistic autohton in fata strainilor.

Un exemplu este prezentarea la Targul de la Berlin din 2018 a unei imagini nepotrivite la standul Romaniei, dar si recent, in 2022, la Targul de la New York, unde Romania s-a prezentat cu un stand acoperit cu o perdea neagra si cateva poze scoase la imprimanta in format A4.

Operatorii din turism, sprijiniti sa participle la targuri internationale

Acum, autoritatile s-au hotarat sa lase specialistii sa promoveze tara, ba chiar sa-i sprijine financiar. Guvernul Romaniei a aprobat o schema de ajutor de minimis pentru participarea firmelor cu activitate de turism la manifestarile expozitionale de peste hotare. Valoarea totala estimata a ajutoarelor care pot fi acordate pentru anul in curs este de 7.400.000 lei, din fonduri de la bugetul de stat. Numarul mediu al beneficiarilor este de 200 de expozanti anual.

Facilitarea participarii de la targurile internationale de turism a operatorilor economici, in cadrul pavilioanelor nationale, a fost reconsiderata in urma cu trei ani drept «ajutor de stat». In tot acest timp, tocmai pentru ca Romania nu putea risca sa piarda un instrument atat de important pentru promovarea destinatiei, s-a mers pe o solutie temporara de compromis (…) astazi am reusit. Schema de minimis este gata si, mai mult decat atat, avem buget alocat pentru ea”, a declarat ministrul antreprenoriatului si turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Beneficiarilor schemei de minimis le vor fi decontate cheltuielile astfel:

a) 50% din cheltuielile reprezentand pretul transportului extern, fara a depasi echivalentul in lei a 500 euro, calculat la data semnarii actului final privind furnizarea ajutorului de minimis pentru 1 reprezentant/operator economic;


Citeste continuarea pe risco.ro
Recomandari