Vacanta la Roma!

Vacanta la Roma!
  calendar_month   update 27 Mar 2007, ora: 16:20      
E bine de stiut din capul locului, ca vacanta la Roma nu este chiar odihnitoare, din contra! Este chiar obositoare, mergi toata ziua, pe jos, faci basici la talpi, de aceea trebuie sa aveti incaltaminte usoara, comoda si mai ales sa nu fie noua. Dar este o oboseala placuta, vezi o multime de lucruri noi, nu stai! Practic te duci "la bunicul Traian", cum zicea fiica-mea.


Noi nu am stat in Roma, am locuit la maicute, intr-un sat, sa-i zicem asa, Lanuvio. A fost o experienta extraordinara, ne-am integrat in viata de zi cu zi a italienilor. Bineinteles ca oriunde te duceai, la "marcheto" sau in Piazza Centrale, nu auzeai decat romaneste. Nu erai strain, insa nu puteai sa spui ca esti in excursie, nu, nu! Acolo toata lumea venea sa munceasca, sa te plimbi, aiurea, era o risipa.


Desi am mai vizitat Roma, in mod organizat, cu ghid si explicatii, in anul 2000, cu ocazia Jubileului, acum a fost cu totul altceva!
Am mers cu Ioana, care nu mai vazuse Roma si careia credeam ca ii voi face o placere, dar prima zi de vizite, pentru ea a fost total lipsita de entuziasm! Pietre si iar pietre...


Am inceput cu vizitarea ruinelor Coloseum-lui si a Romei antice, Forumul roman, Palatino, Basilica Emilia si Via Sacra. (Daca vreti sa vizitati Coloseumul, veti vedea ca este o mare coada la bilete. Dar puteti incepe cu vizitarea Palatino, unde cumparati billet si pentru Coloseo, fara coada si mai ieftin! Sunt bilete reduse pentru elevi-studenti dar sa aveti carnetul de student la voi. Vizitarea Forumului este gratuita)

Coloseum din Roma este cel mai mare si mai vechi, de aceea este mai in ruina decat Coloseumul din EL JEM - Tunisia, care este mult mai bine conservat. In Saptamana Mare, in vinerea dinainte de Pasti are loc procesiunea "Calea Crucii" pana la Coloseum - slujba tinuta de Papa, si la care participa mii de credinciosi.


Coplesitor, venea istoria peste tine! Intelegeai cum au ajuns un imperiu. Ceea ce am vazut si mi-a placut, a fost ca nu erau doar turisti cei ce vizitau Roma antica, ci si grupuri de copii italieni de diverse varste, de la gradinita pana la liceu. Faceau lectiile de istorie, nu in clasa, la tabla, ci acolo, in mijlocul istoriei. Profesorii povesteau, foloseau limbajul adecvat fiecarei categorii de varsta, colorau imaginile in asa fel incat sa capteze si pastreze interesul copiilor. Ne-am lipit si noi de cate un grup si am aflat amanunte picante despre Nero si ce anume l-a determinat sa dea foc orasului (mizeria si mirosul emanate de dejectiile aruncate pe geam de localnici).Am aflat ca basilica era de fapt un fel de piata acoperita unde era un loc comercial, un loc de judecata, un loc in care se discutau legi, unde se adunau oameni. Apoi au evoluat lucrurile si au inceput sa se diferentieze. Roma a fost ridicata ca recunostinta a lui Romulus, copilul aruncat pe Tibru impreuna cu fratele lui Remus si crescut de o lupoaica. Oare cati nu au trecut pe langa statuia din Piata Romana, cu lupoaica si cei 2 copii Romului si Remus fara sa se intrebe ce reprezinta?


Un spectacol unic il dau pinii mediteranieni, sunt ceva cu totul special. Sunt niste copaci inalti, coroana lor este ca o umbrella si ii gasesti doar la Roma.


Dupa ce am vizitat Roma antiaca am ajuns in Piazza del Campidoglio, unde in mijloc este ridicata statuia lui Marcus Aurelius, prima statuie eqvestra a unui imparat. Daca vedeti Piazza de undeva de sus, vezi aprecia pavajul si modelul lui. Nu voi vorbi despre muzeu. Trebuie vizitat!
Piata Venetia, cu Palatul alb, monumentul lui Vitorio Emanuele, construit mai recent, muzeul Capitolina si Forumul lui Traian cu vestita - pentru noi, columna lui Traian, isi ia numele de la Palatul Venetia, prima rezidenta papala, construit in 1455.


Este recomandat sa vedeti Roma noaptea, este uimitorare privelistea din lumina reflectoarelor. Noi, vizitand in extrasezon turistic, am descoperit o Roma in reconstructie, multe din obiective erau partial acoperite de schele, se ocupau de intretinerea si renovarea lor, ceea ce este bine, nu erau lasate in paragina, italienii isi respecta istoria! Poate ar trebui sa mai invatam si noi de la ei. Zidurile vechii Rome, le gasesti in mijlocul orasului, o impletire uimitoare intre vechi si nou, cu trenuri ce trec pe sub arcade de mii de ani, fara sa darame nimeni nici macar o caramida.


De luat masa, sa stiti ca intre ora 12 jumate si ora 15 toata lumea e in pauza! Se servesc minestrone, paste, pizza, la Tavola Calda sunt recomandate, nu mancati de la tonete, unde este si scump si prost. O apa minerala la sticla mica, costa 1,5 eur, pe cand la orice magazin care nu este langa obiectiv turistic o gasesti la 30 centi! De altfel apa din fantanile si tasnitorile Romei este potabila si foarte buna.


Pentru o singura zi planul de vizitare a fost indeplinit, am reusit sa gustam si sa simtim Roma pe indelete, sa stam si admiram pinii, sa ascultam povestile si legendele, oboseala a inceput sa-si spuna cuvantul si mai aveam inca 7 zile in fata, asa ca...Recomandari