Brandingul personal

Brandingul personal
  calendar_month        
Cata atentie dai modului in care te vad ceilalti?
Care este impresia pe care le-o lasi?
Care este relatia ta cu ei?


Daca ai avut vreodata impreia ca nu trebuie sa iti pierzi timpul batandu-ti capul si cu astfel de `false` probleme te inseli. Atata timp cat nu esti un artist mizantop care primeste fara sa ceara si tocmai impotriva acestui lucru trebuie sa inveti sa te faci remarcat. Nu este aproape niciodata suficient sa muncesti mult; nu este aproape niciodata sufient sa obtii rezultate. Desigur, nu poti deveni un brand fara acestea. Dar pe langa ele mai ai nevoie de multe altele.

Pana una alta muncesti pentru recunoastere, indiferent ce ar reprezenta aceasta pentru tine: bani, admiratie, putere, sustinere. Si aceasta recunoastere nu vine daca te ascunzi intr-o masa nediferentiata de persoane. Si acum trecem la vocabularul de brand. Cum crezi ca se impun in mintea ta anumite produse? Cum crezi ca le recunosti?

Comunicarea lor are cateva calitati:
- te invata la ce sa te astepti din partea lor
- sunt coerenti in mesajul transmis

Cum au ajuns la un astfel de rezultat?
Au ales cu grija piata pe care activeaza. Ei nu sunt cei care fac totul. Ei sunt cei care fac un lucru, dar il fac foarte bine.
Au dezvoltat o competenta care ii distinge. E posibil sa nu fie chiar ceva ce altii nu pot face, dar ei au comunicat ca in asta sunt experti: vezi siguranta la Volvo.
Fiecare calitate intrinseca comunicata este legata de un beneficiu pe care il poate primi potentialul client.

Ce ar trebui sa faci pentru a deveni si tu un brand:
- gandeste-te ce vrei sa se stie despre tine
- actioneaza constant in directia aleasa
- gaseste acea calitate in care poti excela
- arata diferentele
- arata beneficiile

La ce ar trebui sa fii atent cand iti construiesti acesta imagine in mintea lor:
- cum vorbesti
- cum te imbraci
- ce faci

In primul rand trebuie tinut cont de coerenta. Limbajul si vestimentatia ta transmit acelasi lucru? Sunt ele potrivite cu industria in care lucrezi si cu modul in care vrei sa fii perceput? Dar cel mai important ramane ceea ce faci. Cu greu te mai poti ridica daca promisiunile sunt mai mari decat ceea ce poti efectiv oferi. Lauda goala nu duce prea departe. A te brandui inseamna sa construiesti incredere in valoarea care se poate primi daca se investeste in tine. Si aceasta incredere trebuie sustinuta la fiecare interactiune cu tine. Deci nu este ceva ce se poate obtine peste noapte. Dar rezultatele fac ca efortul sa merite. Gandeste-te numai ca nu mai trebuie sa cauti un loc nou de munca, ci esti cautat in fiecare saptamana de cate o agentie de head-hunting care incearca sa te atraga prin oferte cat mai tentante.

Prezinta-te ca fiind special, diferit
Ceva gen - un mar verde intr-o gramada de mere rosii. Asta inseamna ca nu trebuie sa urmaresti caile batatorite, ca trebuie sa ai imaginatie, ca trebuie sa ai curaj sa risti. Inseamna ca trebuie sa fii capabil sa recunosti o oportunitate, inseamna ca nu te plictisesti sa iti urmezi calea si peste noapte pretinzi a fi altceva decat erai cu o zi inainte.

Dar mai ales relationeaza, comunica. Gaseste oameni cu care ai subiecte comune de interes, ajuta-i si invata la randul tau de la ei. Lasa-te cunoscut. Daca ai facut ceva care crezi ca iti imbunatateste imaginea vorbeste despre asta. Sfatul se aplica mai ales femeilor care sunt obisnuite sa traga si sa stea cuminti in banca lor asteptand sa vina cineva din proprie initiativa sa le recunoasca meritele.Cum te poti face auzit?
In primul rand trebuie sa cunosti piata pe care vrei sa te impui. Este cumva departamentul tau, firma la care lucrezi sau poate ceva mai larg precum o categorie profesionala? Apoi identifici canalele obisnuite de comunicare. Daca e vorba de firma ar putea sa fie proiectele comune, sedintele, intalnirile non-business, rapoartele.
La fel de important este sa te cunosti pe tine. Identifica care sunt beneficiile pe care le poti aduce tu. Identifica prin ce poti iesi in evidenta fata de colegii tai. Ar putea sa fie faptul ca nu intarzii niciodata in respectarea termenelor. Ar putea sa fie capacitatea de a gasi rapid solutii la probleme, ar putea fi clienti mereu multumiti.
Si foloseste toate aceste canale pentru a transmite mesajul care te intereseaza.

Toate aceste lucruri transmit ceva despre tine, creaza un univers de asteptare in mintea celorlalti. Si ii ajuta pe ceilalti sa ia mai repede decizii in ceea ce te priveste. Iar daca ai transmis ceea ce trebuia te ajuta ca acele decizii sa fie in favoarea ta. Deci vei obtine ceea ce iti doresti ? recunoasterea valorii si muncii tale.

Recomandari