Creeaza-ti succesul!

Creeaza-ti succesul!
  calendar_month        
Cand poate spune un om ca are succes cu adevarat? Unii ar raspunde: atunci cand are un cont mare in banca. Altii ar putea fi de parere ca un om are succes atunci cand obtine faima si aprobarea sociala.

Iata ce as raspunde eu: un om are succes atunci cand are sentimentul implinirii interioare, cand simte ca si-a gasit si isi indeplineste scopul in viata. Succesul este mai putin legat de aparente si mai mult consta in cum te simti tu fata de viata ta. De asemenea, succesul presupune sa-ti descoperi talentele si capacitatile si sa le folosesti in situatii unde pot fi cel mai bine puse in valoare.

Principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor nu reusesc sa realizeze cee ce vor sa realizeze este acela ca le lipseste o definitie clara a succesului si a surselor acestuia. Asta deoarece, in ciuda dorintei de a reusi, nu isi precizeaza cu suficienta limpezime ce anume doresc. Astfel, ei nu ajung sa afle de ce capacitati dispun si se resemneaza sa ramana ceea ce sunt si sa faca ce au mai facut.

De multe ori ne masuram succesul comparandu-l cu al celorlalti, insa succesul autentic il reprezinta valorificarea propriului potential, dezvoltarea si imbogatirea propriei personalitati. Poti masura succesul comparand ceea ce ai realizat cu ceea ce stii ca esti in stare sa realizezi. Cand traiesti la adevaratul tau potential, ai succes indiferent daca nu esti o celebritate sau daca nu ai strans averi. Pe de alta parte, chiar daca esti foarte cunoscut si ai bani din belsug, daca nu traiesti conform potentialului tau (fizic, intelectual, emotional si spiritual), iti vor lipsi starea de fericire interioara, echilibrul si capacitatea de a te bucura de viata.

Din fericire, arta succesului se invata. Iar cele mai utile surse sunt marturisirile celor care si-au creat singuri succesul, dupa multe incercari, greseli si sute de lectii ale vietii.

Iata, in continuare, cateva metode eficiente pentru a dobandi mai mult succes:
Stabileste-ti corect obiectivele!
Obiectivele constau in ceea ce doresti sa fii, sa faci si sa obtii. Exista cateva reguli de stabilire a unui obiectiv: sa fie clar, precis, usor de formulat intr-o singura propozitie ;
sa fie masurabil;
sa fie formulat pozitiv;
sa fie credibil pentru tine insuti;
sa fie mobilizator (sa te pasioneze);
sa aiba un termen de timp (cu exceptia cazurilor in care obiectivul nu depinde numai de tine - de exemplu: "sa imi intalnesc partenerul ideal");

Cunoaste-te pe tine insuti!
Fa-ti timp pentru a te observa si analiza cu atentie. E foarte important sa te intelegi, sa stabilesti in ce valori si principii crezi, care iti sunt limitele si potentialul. Succesul tau depinde de cat de bine te cunosti si cat de clar iti este drumul pe care il alegi in viata.

Invata sa te accepti si sa te placi!
Dobandirea succesului presupune un anumit grad de autoacceptare si respect de sine. Asta inseamna sa-ti asumi propria fiinta fara a te plange, sa intelegi ca esti om, ca esti supus greselii, dar si capabil de realizari uluitoare. Nu-ti pune bete in roate, mentinandu-ti o parere proasta despre tine si despre capacitatile tale. Invata sa-ti recunosti potentialul si sa te apreciezi cu adevarat.

"VREAU" si "POT"
Cultiva-ti si dezvolta-ti o stare de spirit de tip "Vreau si pot". Este cea mai buna reteta pentru a-ti imbunatati imaginea despre tine insuti si pentru a-ti spori autorespectul. Prin atitudinea aceasta iti cladesti increderea in tine insuti, de care ai mare nevoie pentru a-ti implini scopurile si a te bucura de succes.Controlul gandurilor
A-ti tine sub control gandurile inseamna a decide singur asupra destinului propriu - altfel spus, de tine depinde cum iti va fi viata. Desigur, nu e usor sa-ti innoiesti felul de a gandi si e nevoie de mult efort pentru a te debarasa de vechile ganduri negative. Hraneste-ti mintea cu ganduri si atitudini pozitive, fiindca succesul este in mare parte rezultatul unui optimism autentic.

La final, iata ce spune George Bernard Shaw despre succes: "Oamenii dau intotdeauna vina pe imprejurari pentru ceea ce sunt. Eu nu cred in imprejurari. Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care pleaca in cautarea imprejurarilor favorabile dorite, si daca nu le gasesc, le creeaza."

Recomandari