Cum sa citim rapid

Cum sa citim rapid
  calendar_month        
Trei carti, ziarul, e-mailurile, stirile online, revista ta preferata, cursurile pentru facultate, contracte redactate cu litere mici, un best-seller.. Cum faci sa le citesti pe toate?

Trebuie sa stii ce vrei

Inainte de a incepe sa citesti, cel mai important lucru este sa stii ceea ce vrei sa obtii.
Vrei sa retii punctele esentiale ale unui document? Trebuie doar sa il scanezi citind titlurile si cateva randuri din fiecare paragraf sa stii ce contine el.
Vrei sa aprofundezi o tema? Pentru acest lucru va trebui sa citesti cu mai multa atentie pentru a retine cat mai multe detalii.

Aceste decizii simple inainte de a incepe lecturarea te vor ajuta sa iti stabilesti un ritm si sa economisesti timp.

Crearea conditiilor

Cand te veo obisnui deja sa citesti mai repede, vei putea sa te concentrezi atat de mult incat vei bloca orice baraj exterior, lucru ce te va ajuta foarte mult. Pentru a-ti imbunatati ritmul cititului va trebui totusi sa iti creezi anumite conditii optime relaxandu-te, asezandu-te comod si indepartandu-te de surse de zgomot sau de distragere precum televizorul, radioul, calculatorul(messengerul), si telefonul.

Citirea pe paragrafe
54108.jpg


Copii atunci cand invata sa citeasca, citesc litera cu litera. Adultii insa cred ca au evoluat pentru ca ei pot sa citeasca cuvant cu cuvant, dar ei nu stiu ca forma cea mai eficienta de a retine informatii este sa cuprinzi blocuri mari de text. Este o forma mai complicata de a citi, si se refera la cuprinderea intregului alineat sau propozitie/fraza dintr-o privire. Este vorba de a cuprinde totul dintr-o privire in loc sa meditezi asupra fiecarui cuvant. In afara de faptul ca lectura ta va fi mult mai rapida, acest mod te va ajuta sa nu iti mai obosesti ochii atat de mult.

Este un mod foarte greu de a citi pe care nu multi oameni il reusesc, insa care este foarte eficient. El se dobandeste prin exercitiu. Nicolae Iorga, de exemplu, citea 2.500 de cuvinte pe minut, adica termina un roman "consistent" in aproximativ o jumatate de ora. Cine nu si-ar dori sa aiba performantele lui?

Pentru a exercita acest mod de citire, indeparteaza putin cartea de tine. De asemenea poti sa te concentrezi asupra centrului paginii si doar sa iti misti privirea de la stanga la dreapta. Ideea e ca viziunea ta periferica sa cuprinda cuvintele care sunt la marginea paginii.

Exercitiul

Pentru a citi mai repede trebuie sa exersezi. Stii tu, exercitiul este mama invataturii. Oriunde te-ai duce, ia cu tine ceva de citit. Te vei surprinde cand vei vedea cat de mult poti sa avansezi citind in autobuz, cand astepti la medic sau intre cursuri si pauze de munca. Nu iti uita semnul de carte acasa. El te va ajuta sa revii la pagina la care ai ramas.

Citeste mai multe tipuri de carti sau articole, din arii diferite pentru a-ti imbogati vocabularul. Cu cat el este mai bogat cu atat vei recunoaste cuvintele mai repede, deci vei citi mai repede.

Inamicii lecturarii rapide

Pronuntarea cu voce tare sau interioara, fie ele ca sunt de fapt miscari ale buzelor sau ca faci acest lucru cu voce tare. Lecturarea rapida se face cu ochii si cu mintea.

Reluarea paragrafelor. Daca nu intelegi ceva nu te opri din citit si reciteste-l. In mod normal vei putea intelege totul din context. Daca totusi ai probleme, poti sublinia cuvantul sau poti lasa un semn in dreptul paragrafului si vei reveni asupra lui mai tarziu.Folosirea unui deget sau a unui creion/ pix/ etc. pentru a sublinia tot ceea ce citesti. Execeptie face cazul cand incerci sa inveti sa nu revi asupra paragrafelor, poti sa te folosesti de unul din acele obiecte pentru a-ti ghida privirea mai departe. Ideea este ca in functie de cat de repede vei misca obiectul cu atat viteza ta se va mari pentru ca ochii tai vor fi obligati sa mentina ritmul.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Poarta
  • person

    ""cand iubirea va face semn, urmati-i indemnul..." (khalil gibran - profetul)"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right