De ce avem nevoie de un life coach?

De ce avem nevoie de un life coach?
  calendar_month        
Imbolnavire, ruptura amoroasa, job nou.. Coach-i sau sfatuitorii sunt cei care te vor ajuta sa treci printr-o etapa dificila.

Sprijin in momentele dificile.

Coachingul este un nou mod de terapie. Potrivit federatiei francofone de coaching "coachingul este un nou proces de sprijin care ajuta la constientizarea unei persoane asupra modului ei de comportament, avand ca obiectiv trecerea peste o situatie dificila si de a-si atinge obiectivele profesionale sau personale intr-un mod independent".

Altfel spus, un life coach te va ajuta sa treci peste momentele dificile pe care viata ni le da (schimbarea locului de munca sau a casei, certuri in cuplu, concedieri, etc.) si ne ajuta sa invatam din ele.

Acest profesionist, pe jumatate trainer si pe jumatate mentor, ia parte atat in situatiile in care tu simti o stare de nervozitate, anxietate, cat si la problemele care duc la stres, la probleme intime, si te ajuta sa trecei peste ele.

Cum ne ajuta pe noi un life coach?

Ascultare activa. Aceasta modalitate ii permite descifrarea sentimentelor persoanei pe care o ia in custodie.

Intrebarile. Prin intrebarile puse acesta va gasi raspunsul problemelor voastre.

Reformularea. Life coachul nu da sfaturi, ci repeta ceea ce "pacientul" zice, si asa planifica, in acord cu acesta, obiectivele care trebuie atinse si masurile care trebuiesc luate.
Life coachul nu investigheaza situatiile trecute, ci este interesant in mod special de viitorul "pacientului". Exercitiile, simularile si celelalte tehnici de dezvoltare personala fac posibila situatia in care "pacientul" sa devina constient de modul in care functioneaza si sa reactioneze.Din Statele Unite, psihologul Michael Brown a fost cel care a pus la punct aceasta modalitate de investigare. A fost destinat in principal marilor companii. Metode de gestionare sau tehnici de comunicare: managerii si liderii participau la sedinte de pregatire colectiva sau individuala pentru a-si maximiza randamentul la job.

Apoi NLP-ul a constiuit mana dreapta in televiziune, cu programe de indrumare atunci cand acesta a devenit accesibil publicului larg.

NLP-ul este un fenomen recent, chiar daca unii specialisti afirma ca aceasta tehnica dateaza inca din vremea lui Socrate si a maieuticii sale, sau cand filosoful descoperea tainele sufletului discipolilor sai punand intrebari.

Cum ne alegem un life coach?

Cum aceasta profesie inca nu este atat de raspandita, oricare persoana se poate prezenta ca fiind coach dupa o zi pe alta. Nu este deloc usor sa aflii daca este vorba de un specialist sau de un incompetent. In orice caz, noi am formulat o lista de criterii care te vor ajuta sa iti faci alegerea:

Trebuie sa aflii ce fel de diploma are, ce fel de formare are, daca tot ceea ce stie este certificat. De asemenea este important pentru tine ca acesta sa aiba experienta in domeniu.

Recomandari? Cu siguranta daca acesta este bun iti va fi recomandat de colegii tai sau de cei care lucreaza cu el.

Senzatia? Inca de la prima sedinta acesta trebuie sa iti confere incredere. Daca nu este cazul, poti sa treci mai departe la alt life coach.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cizmulite albe pentru primavara 2007
  • person

    "cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right