Impune-te la job

Impune-te la job
  calendar_month        
Ai impresia ca nimeni nu te intelege? Te simti neajutorata atunci cand vine vorba de a-ti exprima ideile si valorile? A te face remarcat la locul de munca nu este de cele mai multe ori usor, insa este esential pentru a capata respectul celor din jur. Iata cateva sfaturi pentru a te face remarcat usor cu siguranta.

Exprima-te

A iti exprima ideile sau a da o parere contra uneori cere responsabilitate, insa acesta este un lucru esential la birou. Acest fapt iti permite apararea pozitiei pe care o ai, si in acelasi timp iti face abilitatile sa fie si mai pretuite. Nu ti-ar placea sa ai ocazia de a lucra la un proiect important si interesant, sau sa iti vezi de treburile tale umile si neimportante? Indrazneste, ia cuvantul, caci noi vrem mai mult de la tine.

Construieste-ti o imagine pozitiva

Pentru a te putea afirma in viata, si nu numai la job, trebuie sa ai incredere in tine. Ce-ar fi sa iei cursuri de teatru sau de expresie corporala pentru a-ti invinge timiditatea si frica de a te afisa in public? Gaseste o modalitate de a inlatura presiunea si de a capata control asupra ta pentru a-ti construi o imagine pozitiva in fata celorlalti.Invata sa spui nu

Sa ramai pana tarziu la job, sa ii faci un serviciu cuiva, sa accepti ceva pe ultima suta de metri... nu ti se pare ca oamenii cer prea mult de la tine si nu iti dau nimic in schimb? Preferai sa spui nu, insa nu ai indraznit.. Sa stii ca a refuza ceva este la fel un mod de a te afirma. A spune nu, atunci cand suntem siguri pe noi si cand nu suntem obligati sa facem ce ni s-a cerut(adica un compromis), nu inseamna ca nu vom fi apreciati. Din contra. Trebuie sa ne facem respectati prin limite. Exprima-te fara a te scuza sau fara discursuri interminabile, insa explica motivul pentru care refuzi sa faci ceva. Acest lucru va lamuri situatia si a obtine intelegerea celui de langa tine.

Apara-ti teritoriul personal...

Viata la birou este asemanatoare cu viata dintr-o comunitate, in care uneori ai colegi mai mult sau mai putin placuti. Asa ca, cel care iti invadeaza in mod repetat locul tau personal cu scuza ca a venit dupa cafea, foi, sau alte lucururi.. incepe cumva sa te agaseze? Se intampla acelasi lucru cu colega care mereu vine si iti plange pe umar ori de cate ori are o problema si care incearca prin aceste pretexte sa intre in viata la personala si sa iti devina prietena? Stabileste-ti limitele si apara-te. Cu calm, cu incredere, spune-le, de exemplu, ca le apreciezi compania dar ca ai nevoie de liniste pentru a-ti duce la capat sarcinile.

... si cel profesional

A stii sa te impui la birou inseamna si a-ti feri campul de actiune de competitori. Intr-o echipa sau intr-un job, uneori, se dau lupte de putere care iti pot crea conditii imposibile de lucru. Unul din colaboratorii tai se pune mereu in drumul tau? Se lupta el pentru un proiect ca si cum viata lui ar depinde de acesta? Te sfideaza? Probabil ca a dezvoltat un gust pentru relatiile de putere care il stimuleaza, si care il fac sa calce peste tine. Gaseste cuvintele si momentul potrivit pentru a-l face sa inteleaga ca nu are de ce sa se simta amenintat de tine, ca tu nu vrei sa ii iei locul in companie, dar ca si tie ti-ar placea ca el sa nu intre peste treaba ta.

Condu o echipa, intre siguranta si delicatete

Autoritatea nu ajuta mereu atunci cand trebuie sa faci ceva. Atunci cand conduci o echipa se presupune ca stii sa iei decizii, ca stii sa le explici, insa ca si stii sa te faci respectat. Un punct important in realizarea acestui lucru este comunicarea. Pentru a evita neintelegerile, exprima-te clar. Expune-ti obiectivele, stabileste prioritatile, imparte responsabilitatile... A te impune inseamna si sa fii atent. Fii atent la desfasurarea buna a lucrurilor, ocupa-te de obstacolele care se ivesc si cauta un mod de a le rezolva. Arata-i echipei tale ca nu esti un organ de control si de sanctionare, ci ca esti o persoana la fel ca ei care se implica in ceea ce face si ca pot conta pe tine.Este foarte imporant sa iti feliciti si sa iti sustii echipa. Acest lucru le va demonstra ca esti un lider pe cinste.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

tortura
  • person

    "life is a sexually transmited disease"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right