Organizeaza-ti creativ timpul

history_edu redactia ele.ro calendar_month 16 Dec 2008, 11:30
O organizare buna a timpului inseamna si o organizare buna a vietii. Oamenii care stiu sa isi organizeze timpul o fac cu multa creativitate. Activitatea lor consta in a face planuri pe o scurta si pe o lunga perioada, in stabilirea unor teluri realistice si pe care le poti implini, isi iau pauze eficiente si periodice, si vad implinirea tuturor obiectivelor ce si le-au propus ca fiind oportunitati de dezvoltare mai mult decat ca pe niste obligatii. Ei practica organizarea timpului intr-un mod creativ preluand control atat asupra timpului lor cat si vietii lor.
Nu suntem toti inzestrati cu geniu, cu un aspect fizic uimitor, nu cu totii avem foarte multi bani, insa avem cu totii acelasi numar de ore pe zi. In acele 24 de ore poti face multe lucruri, poti atinge obiective fantastice, dar in acelasi timp poti sa nu faci nimic. Tu esti singurul care poate sa se foloseasca in favoarea persoanei tale de acele ore.
Principiile fundamentale ale organizarii timpului intr-un mod cat mai creativ si eficient, sunt principii bazate pe studii si cercetari ale specialistilor din ultimele doua decenii pe parcursul numeroaselor interviuri cu managerii de top al unor companii foarte mari, din munca cot la cot cu femeile si barbatii din domeniul afacerilor, la nivel mondial, in mai multe tari straine. Toate studiile au dus catre un singur scop: organizarea timpului si chestiuni privitoare la munca.
Iata care sunt cele sapte principii ale organizarii timpului tau intr-un mod eficient si creativ:
Fii activ, nu doar "reactiv". Iti va fi mai usor sa indeplinesti acest principiu numai respectandu-l pe cel de-al doilea, adica sa iti stabilesti telurile.
Stabilirea telurilor.
Stabilirea prioritatilor.
Mentinerea focusului.
Crearea unor deadline-uri realistice.
Fa-o acum! Odata ce ti-ai relizat un plan si esti concentrat asupra lui, urmatorul pas este sa treci in momentul numarul doi la actiune, la implementarea lui. Iata cateva modalitati care te vor ajuta sa iti amintesti de acest principiu:
"Dezbina si cucereste" etse principiul roman care a dus la cucerirea si transformarea in provincii romane a multor teritorii in timpul Antichitatii. Cu ce te ajuta pe tine acest lucru? Simplu. Tu trebuie sa imparti sarcinile mari pe care le ai in sarcini mai mici, si sa le rezolvi pe fiecare intr-o anumita perioada de timp, stabilita de tine. Atunci cand ai o munca foarte voluminoasa de dus la capat, iti va fi foarte greu sa o faci daca nu o imparti; e ca si cum ai vrea sa rupi un manunchi de nuiele dintr-o singura lovitura. Nu vei reusi. Dar daca le vei lua pe rand, nuielusa cu nuielusa, succesul va fi garantat.
Organizeaza-ti materialele si felul in care te vei folosi de ele in implinirea sarcinilor tale.
Invata sa ignori interventiile exterioare care iti pot afecta concentrarea. Nu te mai lasa intrerupt. O sarcina este mult mai eficient implinita atunci cand te ocupi de ea cap-coada, fara intreruperi.
Ia-ti timp pentru a invata cum sa duci tu la indeplinirea a ceea ce ti-ai propus. Nu astepta dupa cineva sa te invete pentru ca s-ar putea sa ramai cu asteptatul.
"Nu lasa pe maine ce poti face azi". Ti se pare cunoscut proverbul? Nu degeaba a ajuns sa fie atat de cunoscut, iar tu ar trebui sa il urmezi si sa nu iti mai amani treburile.
"Dumnezeu iti da dar nu iti baga in gura". Adevarat inca o data. Adica? Atunci cand iti sunt oferite oportunitati trebuie sa stii sa profiti de ele, pentru ca nimeni altcineva nu o va face pentru tine.
Ia seama la activitatile care iti ocupa din timp. Tine seama de cat de mult timp iti petreci la telefon, in pauze, cat timp cheltui in fata calculatorului, cat timp iti ia sa citesti sau sa scrii mailuri, cat timp te uiti la televizor, etc.
Mentine un echilibrul in viata ta.
Speram ca aceste principii sa te ajute sa iti organizezi timpul intr-un mod creativ si eficient. Mult succes in cariera!
Alte articole despre