Ce trebuie sa stii inainte de a semna un contract de munca?

Ce trebuie sa stii inainte de a semna un contract de munca?
  calendar_month        
Ca si muncitor, contractul de munca iti cere sa indeplinesti o serie de obligatii, de aceea, inainte de a semna, trebuie sa stii ce contine acesta:

Date elementare.

In orice contract trebuie sa apara urmatoarele date: numele si prenumele angajatului, cartea de identitate si functia persoanei care semneaza in calitate de angajator, domiciliul lui, data inceperii si finalizarii contractului in caz ca este o situatie temporara, existenta sau nu a unei perioade de proba, profesia sau categoria de munca in care se incadreaza angajatul, salariul initial si alte suplimente salariale, programul orelor de munca si concediile, stabilirea de comun acord a relatiilor de munca si conditiile in care poti sa iti anunti angajatorul in cazul extinderii contractului, precum si acordul celor doua parti de a se supune autoritatilor in caz de conflict.

Clauze.

Anumite contracte (mai ales cele pentru functii de conducere si cu responsabilitati mari) includ conditii optionale care nu se gasesc in modelele oficiale. Acestea variaza de la regula de a lucra in firma pentru un timp delimitat, pana la exclusivitatea companiei asupra lucratorului, sau pana la impiedicarea angajatului de a pleca din firma luand cu el secretele companiei, in favoarea competitiei.

In scris. Desi contractul de munca se poate realiza verbal, modul cel mai intalnit este cel scris. De altfel, legea cere formalizarea acestei proceduri determinand astfel tipurile de contracte precum cele de practica, de formare sau de realizarea a unei munci sau serviciu anume. In orice caz, desi in principiu poate fi verbal, fiecare din partile angajate va putea cere ca acest contract sa fie scris in orice moment al colaborarii.

Cine poate firma un contract de munca? Potrivit Ministerului Muncii, orice persoana care a implinit varsta de 18 ani, adica majora, poate semna acest contract. De asemenea pot si minorii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, cu acordul parintilor lor. Strainii pot firma contracte de munca in acord cu legile in vigoare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Give me a bit a hmmm and i will give u a bit a hmmm
  • person

    "maine sa iubeasca cel ce n-a iubit niciodata si cel care a iubit sa iubeasca maine...."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right