Clauze speciale in contractul de munca

Clauze speciale in contractul de munca
  calendar_month        
Ai trecut de interviul acela pentru care aveai o groaza de emotii. Acum slujba pe care ti-o doreai de mult iti apartine. Urmeaza pasul important al semnarii contractului de munca cu noul tau angajator. Ce trebuie sa stii inainte de a semna acest act care ar putea sa te priveze de anumite drepturi?

Asigura-te ca denumirea functiei tale este in concordanta cu pregatirea profesionala si cu pozitia pentru care ai sustinut interviul. Unele denumiri de functii sunt preluate in limbajul uzual complet din limba engleza insa ele nu exista in nomenclatorul de meserii. Citeste cu atentie responsabilitatile pe care urmeaza sa le ai. Fa diferenta intre salariul brut si cel net. Acesta din urma reprezinta suma pe care o vei lua efectiv in mana. Daca doresti sa obtii un imprumut la banca, incearca sa-ti convingi angajatorul sa treaca tot salariul, sau cel putin o mare parte din el, in contract si pe cartea de munca. Durata concediului trecuta in contractul de munca nu poate fi mai mica de 18 zile lucratoare.

Clauza de confidentialitate
Citeste cu atentie si obligatiile in contract, atat ale angajatorului, cat si ale tale, pentru a fi sigura ca nu s-a strecurat vreo clauza cu care nu esti de acord sau despre care nu ai discutat. Prin noul cod al muncii au aparut cateva clauze care nu existau in legislatia romaneasca. Printre acestea se afla clauza de confidentialitate si cea de nonconcurenta. Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca, asa precizeaza Codul Muncii la articolul 26. Acest contract se semneaza inaintea incheierii contractului individual de munca.

Clauza de nonconcurenta
Aceasta clauza il obliga pe salariat sa nu presteze, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau. Aceasta il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara. In afara de aceasta prevedere Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele: clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului; indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu; clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine; in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului. Aceasta clauza poate sa-si faca simtite efectele si dupa incetarea contractului individual de munca pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.

Un nou loc de munca este inceputul unui nou drum. Pleaca pe el cu dreptul. Acorda-i toate sansele de rusita si protejaza-ti interesele inca din prima zi.



Recomandari