De la part time la job full time

De la part time la job full time
  calendar_month        
Atunci cand nu esti sigur de ceea ce vrei sa realizezi in viata, sau cand esti student si timpul nu iti permite in totalitate, recurgem la joburi part time. Joburile part time reprezinta beneficii economice, si s-a constatat ca de cele mai multe ori, acesta se transforma dupa un timp intr-un job full time. Unii spun ca part time-urile au devenit sursa sigura a unui full time job. Sa fie oare asa?

Trecand peste stangaciile de la inceput, cand nu stiai de unde sa iti incepi munca, cum ar trebui sa o faci, de ce mai ai nevoie, cand este pauza de masa, unde o gasesti pe doamna de contabilitate, cum dai un telefon, cum te prezinti la o conferinta, cum se schimba tonerul la imprimanta, etc., ceea ce faci, pentru ceea ce te-ai angajat sa faci, pare sa nu mai fie ceva atat de sperietor ca inainte si sa iti placa din ce in ce mai mult. Ce faci atunci? Esti pregatit sa treci la alt nivel? Cum?

Tine minte ca atunci cand cauti un job in domeniul tau, joburile part time sunt cele care iti vor asigura unul full time. Recomandarea noastra este sa cercetezi piata de munca si sa alegi o companie sau o firma care sa iti ofere cat mai multe beneficii, in care te poti dezvolta, care sa iti asigure succesul.

Nimeni nu va stii ce gandesti daca nu te exprimi. Poti sa muncesti foarte bine de ceva timp, dar daca tu nu comunici ca ai dori sa iti schimbi statutul de simplu angajat intr-unul mai responsabil, cu mai multe sarcini, care isi doreste sa se implice in mai multe actiuni, nimeni nu va veni sa te intrebe daca iti doresti aceste lucruri. Fii sigur pe tine si comunica-i aceste dorinte sefului tau. Aceasta ar putea fi oportunitatea de a fi promovat, iar trecerea de la part time la full time sa aiba loc.

Gandeste-te ca un job full time este ceva ce multumeste pe toata lumea, adica si pe tine si pe angajator. Pentru tine este un succes, iar pentru angajator este cea mai buna ocazie de a angaja pe cineva deja instruit si familiarizat cu compania, cineva in care pot avea incredere si in care isi proiecteaza deja planurile de viitor.


Daca vrei sa iesi din stadiul de lucrator part time fii pregatit sa faci orice. Intereseaza-te de proiecte, exprima-ti dorinta de a participa, si nu in ultimul rand, fii pe masura asteptarilor.

Chiar daca ti-ai terminat sarcinile pe ziua respectiva, fa un efort in plus si intrece asteptarile. Demontreaza-ti capacitatea de munca. Demonstreaza-i angajatorului ca te pliezi in functie de cerintele lui, si fa in asa fel incat sa fii considerat de neinlocuit. Chiar daca se spune care nimeni nu este de neinlocuit, nu lasa acest zvon sa te opreasca din ascensiunea ta in cariera. Vei atrage astfel priviri pozitive asupra ta.

Fa-ti prieteni. Relatiile interpesonale iti vor fi vesnic de folos. Atunci cand esti placut de oamenii cu care lucrezi, totul va merge din ce in ce mai bine. Nu numai ca atmosfera de lucru va fi mai degajata, vei putea comunica mai bine, iti vei duce la implinire mai bine taskurile cu ajutorul colegilor tai, nu putem uita de spirirul de echipa dupa care toti angajatorii se uita. Nu uita ca aceste relatii vor fi cele care ii vor determina pe mai marii companiei daca sa transforme stagiul tau temporar intr-unul permanent. Daca vei atrage privirile negative ale colegilor tai, fii sigur ca viata ta in aceasta companie va fi scurta.

Probabil ca sarcinile pe care le vei primi vor fi mereu aceleasi. Nu lasa acest fapt sa te ingradeasca si sa nu iti permita sa le demonstrezi colegilor tai sau sefului tau ca ai si alte calitati. Nimeni nu va stii de ele pana cand nu le vei arata. De exemplu, daca un coleg are nevoie sa construiasca o pagina web iar tu ai cunostinte in domeniu, nu te sfii sa le faci cunoscute. Trebuie doar sa iti oferi ajutorul.Angajatorii mereu apreciaza oamenii care vin cu idei. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca te intereseaza ceea ce faci, inseamna ca vrei sa progresezi, inseamna ca tot ceea ce faci, tot ceea ce muncesti este in beneficiul companiei. Este bine sa preiei intiativa, sa vii cu idei noi, sa schimbi lucrurile in asa fel incat sa ia o turnura favorabila, dar nu exagera. Comunica-i toate ideile tale angajatorului dar nu insista asupra implementarii lor atunci cand seful tau nu este pe aceeasi lungime de unda.

Este totusi unjob part time. Daca intr-un anumit interval de timp nu ai realizat ceea ce ti-ai propus, daca nu ai fost apreciat in de ajuns, sau nu ai fost promovat pentru meritele tale, atunci probabil ca este momentul sa iti schimbi pozitia, sau mai bine zis, jobul. Daca in decurs de un an de zile nu s-a schimbat nimic, atunci cred ca ar fi cazul sa schimbi tu ceva.

Chiar daca nu primesti jobul full time, nu intra in panica. Nu te agita prea tare. Poti oricand sa ceri referinte din partea angajatorilor, cu ajutorul carora te poti indrepta catre alta companie. Desi iti dai demisia, nu face acest lucru decat in termeni buni. Nu ai de unde sa stii in ce circumstante viata te va aduce fata in fata cu aceasta companie sau cu angajatii ei. Poti chiar pastra legatura. Este si aceasta o modalitate de networking pana la urma.

Mult succes in cariera!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

fericire
  • person

    "traieste viata"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right