Negocierea salariului dupa o oferta de job
history_edu ele.ro calendar_month 24 Feb 2012, 10:16
Negocierea salariului este o parte importanta in procesul de angajare. In momentul in care ai primit o propunere de job, cu siguranta angajatorul isi doreste foarte mult sa te aiba in echipa sa. In aceasta situatie este absolut firesc sa ceri atat cat ti se cuvine. Nu lasa acest aspect sa iti scape printre degete in ideea ca daca ti-au facut propunerea de job,iti vor da scu siguranta si un salariu foarte mare.
Iata ce anume ai de facut pentru a negocia cat mai bine salariul si pentru ca la final de luna portofelul tau sa fie plin pe masura pregatirii tale, dar si a beneficiilor pe care le aduci companiei.
1. Nu dezvalui fostul sau actualul salariu
Daca in prezent lucrezi la o companie si ai primit o noua propunere de angajare, fara indoiala in momentul discutiilro vei fi intrebata de salariul pe care il primesti. Incearca sa eviti sa spui acest lucru si sa te ascunzi in spatele contractului de confidentialitate. Daca totusi posibilul angajator insista ai doua variante: iti mentii pozitia ferma sau ii spui acestuia o cifra rotunda. Cu siguranta acesta iti va oferi o suma mai mare decat suma pe care o mentionezi. Altfel este recomandat sa refuzi ofera. Este foarte probabil sa se razgandeasca si sa fie dispus sa iti ofere mai mult.
2. Incearca sa plusezi
Daca angajatorul aduce in discutie o anumita suma, ar fi bine sa plusezi si sa mai adaugi inca putin la salariul respectiv. Nu neaparat pentru bani, ci pentru a-si demonstra acestuia ca esti un angajat valoros si ca tu esti constienta de acest lucru. In situatia in care vezi ca acesta ezita, spune-i ca nu este necesar sa iti dea raspunsul pe loc si ca astepti un raspuns de la el in perioada urmatoare. Spune-i ca nu ai vrea sa pleci de la un loc de munca actual, cu care esti obisnuita, pentru un job la care esti platita la fel sau cu foarte putin in plus. Daca este cazul, argumenteaza-ti teoria si spune-i ca la locul actual de munca beneficienzi d o serie de avantaje banoase, bonusuri, vacante etc., ca locatia actuala este mult mai apropiata etc. Provoaca-l pe angajator sa te stimuleze cu bani mai multi pentru a renunta la fostul loc de munca in favoarea sa.
3. Argumenteaza motivele pentru care meriti mai multi bani
In situatia in care angajatorul nu pricepe de ce meriti mai multi bani, vorbeste-i despre atuurile tale, despre diplomele si pregatirea pe care o ai, dar si despre cunostintele asimilate in ultima perioada. Tototdata, vorbeste-i si despre faptul ca oricum se apropie marirea de salariu la actualul loc de munca si ca nu ai avea deloc de castigat. Roaga-l sa se puna in situatia ta si sa incerce sa realizeze faptul ca nu poti renunta.
4. Compara beneficiile oferite de cele doua companii
Spune-i angajatorului despre beneficiile de care te bucuri la actualul loc de munca si mentioneaza-i ca ca salariul pe care ti-l ofera el nu acopera sub nicio forma toate aceste avantaje. Vorbeste-i despre toate lucrurile de care beneficiezi dincolo de slariul actual si despre cat de mult ti-ar lipsi acele lucruri. Ai grija insa la modul prin car expui problema - nu vrei ca aceasta persoana sa considere ca esti interesata doar de beneficiile materiale.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre