Cum sa ne administram eficient banii

Cum sa ne administram eficient banii
  calendar_month        
"Banii nu aduc fericirea, insa ajuta mult. Acesta este vechiul proverb care este si va fi mereu in actualitate atunci cand vine vorba de administrarea banilor.

Facturi, cheltuieli obisnuite sau pe nepusa masa.Iata cateva sfaturi pentru a evita teama de la sfarsitul lunii:

Comportamente diferite in fata banilor.

Nu toti oamenii fac acelasi lucru cu banii. Banii nu depind de contul nostru bancar, ci de personalitatea noastra. Ceea ce facem cu banii demonstreaza modul in care ne conducem viata in general. Exista mai multe tipuri de comportamente in fata banilor:

Cheltuitorul: si suntem multi. Cand ne simtim anxioase sau contrariate de ceva, noi femeile, avem un singur lucru care ne poate calma: shopping-ul. Cheltuitoare fara a fi cumparatoare compulsive, putem cumpara fara a tine cont.

Avarul: acest comportament este dictat de nevoia de a acumula si conserva cat mai mult capital. Aceasta persoana simte nevoie de a-si verifica mereu conturile, de a cumpara ceva numai dupa ce a analizat foarte bine situatia..Cu alte cuvinte, banii au o functie foarte importanta in viata lor si reprezinta un semn de siguranta materiala si emotionala.

Generosul: ii place sa faca tot felul de cadouri celor din jur si cumpara fara sa tina cont de cele mai multe ori. Vede in acest lucru o modalitate de a le arata celor din jur ca ii stimeaza. Acesta poate fi un semn de vina, sau, mai rar, un caz de generozitate adevarata.

Echilibratul: are o relatie sanatoasa si matura cu banii. Stie sa ii administreze, sa ii economiseasca atunci cand este cazul si sa ii cheltuiasca la fel.


Administrarea cheltuielilor, etapa cu etapa
Fa-ti socotelile: este inamicul cel mai mare al celor care cheltuie bani in nestire, si provoaca de cele mai multe ori frica decat calm. Insa, este cea mai buna metoda de a evita datoriile sau alte cheltuieli pe care nu ti le poti asigura. Este bine sa iti verifici contul intr-un mod regulat, si sa fii la zi cu cheltuielile pe care le faci. O alta metoda este cea de a nota absolut tot ce ai chetultuit in vederea tinerii unei evidente zilnice, saptamanale, lunare.

Plateste lunar: impozitele, asigurarea masinii, serviciile bancare, intretinerea, chiria, daca este cazul, telefonul... datoriile.. Este foarte dificil sa scoti din buzunar o suma mare de bani care se acumuleaza in timp. Solutia este sa platesti la timp tot ceea ce trebuie.

Stabileste bugetul: este vorba de anticiparea cheltuielilor obisnuite ale vietii de zi cu zi. Mancarea, combustibilul, mobilul, internetul, transportul public, activitatile sportive... Este vorba de un buget de care trebuie tinut cont atunci cand facem gestiunea pentru a stii cum sa ne distribuim mai bine salariul.

Evita datoriile multe: daca iti doresti sa iti cumperi ceva dar bugetul nu iti permite o suma atat de mare, nu te imprumuta din mai multe locuri pentru ca va exista posibilitatea sa uiti de ele si sa te lovesti atunci cand lumea iti va fi mai draga.

Nu iti lasa cardul descoperit: cate persoane nu au regretat faptul ca au cumparat fara sa gandeasca, prin credite sau prin descoperiri de carduri? Ai mare grija.

Nu trebuie sa ramai niciodata pe zero: in fiecare luna trebuie sa iti calculezi bugetul in asa fel incat sa incapa si o cheltuiala neprevazuta, caci asa este viata, impredictibila. Mai bine, pune si niste bani de-o parte caci s-ar putea sa ai nevoie.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Mint
  • person

    "cap ou pas cap?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right