Arta de a vorbi in public

Arta de a vorbi in public
  calendar_month        
Prezentarea unui proiect in fata colegilor tai, un discurs la o nunta sau un debate cu apropiatii tai. Trebuie sa vorbesti in fata unui grup de persoane? Cine nu ar panica? Chiar si cei mai buni oratori au emotii inaintea unui discurs. Insa noi iti venim in ajutor si iti dam cateva sfaturi care, urmate, te vor ajuta sa iti imbunatatesti tehnicile de a vorbi in public.

Inaintea zilei in care trebuie sa vorbesti in public

Ia-ti notite.
Sunt foarte putine persoane care reusesc sa improvizeze cu talent. Nu iti face griji pentru ca prezentarea ta va fi ajutata de cateva idei principale notate pe o hartie sau pe bucati mai mici de hartie, asemenea unor carti de vizita, pentru ca ele iti vor furniza subiectul pe care trebuie sa il dezvolti, evitand astfel momentele penibile in care nu iti mai amintesti ceea ce ai de zis sau in care esti intrerupt si ai uitat unde ai ramas. Opteaza pentru un plan de idei in ordine cronologica.

Cere-le ajutorul celor din jurul tau.
Cere-le ajutorul copiilor tai, perechii tale sau prietenilor tai. Ei iti pot da sfaturi legate de prezentarea ta la care trebuie sa fii receptiva( vorbesti prea repede, prea incet, nu ai vocea destul de puternica) si corecteaza-te.

Nu stiu daca va mai amintiti, dar profesorii nostri ne sfatuiau sa ne punem in fata oglinzii daca parintii nu erau acasa sa ne asculte, si sa vorbim cu voce tare pana invatam sa vorbim in public.

Nu numai oglinda te poate ajuta sa iti corectezi problemele, ci si o camera de filmat. Inregistreaza-te si apoi observa gesturile tale, expresia fetei, tonul vocii, pozitia corpului. Nu uita ca nonverbal transmitem mai mult decat verbal, asa ca ai foarte mare grija la ceea ce corpul tau transmite. Nu ai vrea sa fi inteleasa gresit. Scopul tau este ca publicul tau sa inteleaga exact ceea ce ai de zis.

Relaxeaza-te.
O odihna buna te va ajuta sa iti pastrezi calmul. Poti bea un ceai relaxant, poti face o baie relaxanta, si apoi iti poti petrece timpul ramas facand ceva ce iti face placere.



In ziua sustinerii discursului

Incalzeste-ti vocea.
Cel mai important este sa nu iti pierzi vocea atunci cand sustii un discurs. La fel ca o soprana, incalzeste-ti vocea dimineata la dus, vorbeste pe drum cu cineva, fa un efort sa iti incalzesti cat mai bine vocea.

Nu uita sa respiri!
Este foarte important! Stresul este de cele mai multe ori acompaniat de o accelerare a ritmului cardiac. Inainte de discurs practica un exercitiu de relaxare care poate fi foarte eficient. Inspira profund pe nas si apoi expira pe gura. Repeta acest proces de cel putin patru ori. Repeta exercitiul si inainte de incepe sa vorbesti.

Nu te joci cu viata nimanui si cu siguranta nu iti va taia nimeni capul daca vei uita sa spui anumite lucruri sau daca faci pauze intre fraze. Si publicul tau este alcatuit tot din oamenii, asa ca nu te lasa intimidata de ei.

Hidrateaza-te.
Atunci cand suntem nervosi sau avem emotii foarte mari ni se intampla sa ni se usuce mai repede gura. Recomandabil este sa ai aproape de tine o sticla de apa sau un pahar cu apa pentru a-ti calma setea. Faptul ca te vei opri sa bei putina apa te va ajuta sa faci o pauza mica din vorbit si sa-ti regasesti calmul.

Atitudine pozitiva.
Nu iti incrucisa bratele sau picioarele: iti vei bloca respiratia si te vei simti rau apoi, respectiv vei da senzatia de o persoana inchisa comunicarii. Tine picioarele drepte lipite de podea, mainile sprijinite de masa, barbia ridicata, si asteapta sa se faca liniste in sala pentru a-ti incepe discursul. Zambeste si incepe. Pentru a atrage atentia de la inceput, porneste cu o fraza originala si cu o urma comica in locul unui banal salut. In timpul discursului nu uita sa ii privesti pe cei carora le vorbesti in asa fel incat sa le dai impresia ca te uiti la fiecare in parte. Acopera cu privirea toata sala. Foloseste-te de pauze, de schimbari de ritm si de momente usor comice pentru a evita monotonia.



Recomandari