Internet - da sau nu?

Internet - da sau nu?
  calendar_month        
Trist si adevarat


?Messengerul dauneaza grav cifrei de afaceri?. Acesta a fost titlul unui articol care mi-a atras atentia acum cateva luni dar caruia nu i-am acordat atentia cuvenita pentru ca si eu imi petrec destul timp in fata calculatorului si imi place sa comunic cu oamenii de la ?distanta?.

Un strop de distractie atunci cand aveam si treaba. Insa cu timpul am vazut ca randamentul meu nu mai este atat de bun cand fac multe lucruri concomitent, obosesc mai repede, si termin mult mai greu ceea ce am de facut. In plus am realizat ca activitatile de alta data care ne umpleau timpul liber la munca si acasa au fost inlocuite cu succes de cele oferite de internet. Am zis timp liber? Ma scuzati. Linia a fost depasita de mult timp.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa intre seful peste tine iar tu sa comunici cu jumatate din departamentul de marketing, sau cu prietena ta de acasa, sau sa te uiti la un film de pe internet? De cate ori ti s-a intamplat sa nu te folosesti de serviciile internetului in favoarea indeplinirii unei sarcini de munca? Dar de cate ori nu ti s-a intamplat sa nu respecti un dead-line din cauza ca te-ai luat cu tot felul de discutii pe internet?

Partea rea a lucrurilor....

Statisticile au aratat ca angajatii isi ocupa mai mult de jumatate din timpul de la job pe activitati care nu implica sarcinile de serviciu, iar sefii lor nu au timpul necesar pentru a-si indeplini sarcinile de pe fisa de post din cauza mult iubitei birocratii din Romania.
Internetul este inamicul numarul unu al afacerilor prin messenger, jocuri on-line, e-mail, diverse site-uri cu glumite, filmulete, poze, etc. Acestea au inceput sa le ocupe mai mult din timpul de lucru al anagajatilor. Se pare ca aceste companii in care cifra de ?lenesi? a crescut pare sa nu fie deloc deranjant. In plus, angajatorii din Europa nu au prententii ca angajatii lor sa fie trup si suflet pentru companie.

Acest mod de a pierde timpul si de a fi intrerupt duce la nerespectarea deadlineurilor, la o munca ineficienta si la pierderea a milioane de euro.

Motivele pentru care angajatii fac aceste lucruri sunt pentru a se razbuna pe companie pentru un salariu prost platit, pentru relatiile proaste cu colegii sau cu sefii, sau pur si simplu pentru ca nu le place job-ul pe care il au.

Si totusi nu face nimeni nimic? Ba da. Unele companii au inceput sa puna restrictii pe anumite pagini de internet sau pe programe precum messengerul. Nu stim insa cata eficienta au avut aceste tehnici pentru ca stiti si voi cat de inventiv este romanul nostru drag. Daca nu exista Yahoo exista Meboo.

Partea buna a lucrurilor...

Pentru altii nu e chiar atat de rau. Da, totusi oamenii au nevoie de comunicare, nu-i asa? Adevarat, internetul faciliteaza foarte mult tehnicile de munca chiar daca el are si aspecte negative. Colegii de la etaje diferite au acum o posibilitate mult mai ieftina si rapida de a comunica, de a trimite fisiere, documente, informatii, etc. iar cei care lucreaza acasa sau au probleme de sanatate si nu se pot deplasa pana la birou se por folosi de internet.
De asemenea stim ca prin internet este mult mai usor sa te vinzi in ziua de azi. Da, brandul tau personal se va face mult mai cunoscut prin utilizarea internetului: newlettere, articole, bloguri, pagini personale, statusuri, comunicare de presa online, anunturi, etc.Ideea este sa nu exageram, sa stim ce urmarim, sa stim sa ne relaxam atunci cand este cazul, sa muncim cand trebuie si sa nu ne pierdem capul in noul val de comunicare. Totul trebuie facut in favoarea noastra. Nu numai ca vom economisi timp pretios in care putem sta cu persoana iubita, citi o carte buna, facand putina miscare sau uitandu-ne la un film, dar vom avea si eficienta in ceea ce facem.


Mult succes!

Recomandari