Limbajul trupului in 5 situatii la locul de munca

history_edu ele.ro calendar_month 17 Aug 2011, 17:58
Esti o persoana care are mereu replici potrivite si care se foloseste de cuvinte, astfel incat obtine intodeauna ceea ce isi doreste, insa crezi ca limbajul trupului este in acelasi ton cu cel verbal?
Felul in care stai sau un simplu gest pe care il faci, poate fi interpretat in diverse feluri de cel care sta in fata ta, iar daca nu iti alegi cu grija limbajul corpului, cuvintele nu iti vor fi de prea mare ajutor.
Iata cum ar trebuie sa te folosesti de limbajul trupului in diverse situatii de la birou:
Cand nu esti de acord cu seful
Indiferent ca ceri o marire de salariu sau simti ca esti nedreptatita in legatura cu o situatie de la munca, nu este deloc usor sa discuti probleme sensibile cu o un dram de autoritate. Este totusi foarte important sa nu pozitionezi mainile in fata ta, ca si cum ai pune o bariera intre tine si cel cu care porti discutia respectiva.
Trebuie sa ai o pozitie ferma, dar mainile sa fie relaxate, eventual sa gesticulezi foarte usor, doar daca vrei sa arati ceva legat de dimensiune sau sa indici anumite lucruri.
In rest, evita sa tii bratele incrucisate si sa te lasi usor pe spate.
Cand mergi la un interviu
Prima impresie este extrem de important - contactul vizual si postura pe care o ai atunci cand te intalnesti cu angajatorul pot conta mai mult decat datele tale din CV. Incearca sa zambesti atunci cand se cuvine (evita, orice ar fi, sa te incrunti), dupa ce te asezi pe scaun inclina-te usor spre angajator pentru a arata interes si tine mainile in poala sau pe cotiere, insa nu ezita sa gesticulezi (cu masura, desigur). Semnele usoare de gesticulare sunt o modalitate buna de a oferi energie conversatiei.
Cand tii o prezentare
Atunci cand toate privirile sunt atintite spre tine si toata lumea se asteapta sa le expui niste lucruri pe care ei nu le stiau, esti probabil victima emotiilor. Incearca sa te controlezi si sa nu lasi multimea sa te domine. Ar fi bine, daca este posibil, sa stai in picioare, sa gesticulezi din cand in cand si sa mentii mereu contactul vizual cu persoanele din fata ta.
Din cauza faptului ca te vei simti probabil incoltita, vei avea tendinta sa incrucisezi mainile - din pacate insa, acest lucru este un semn al emotiilor si a defensivei, lucruri care tradeaza lipsa de siguranta.
Cand mergi la un cocktail
Cocktail-urile organizate de angajatori sunt o modalitate buna de a cunoaste oameni noi si de a socializa cu cei pe care ii cunosti deja. Pentru ca este totusi posibil sa nu te simti in largul tau din diverse motive,incearca sa pari increzatoare.
Mentine-ti spatele drept, capul sus, iar conform specialistilor in limbajul trupului, cand vrei sa intri intr-o discutie cu cineva, este suficient sa te uiti la acea persoana si sa ridici usor sprancenele, ca si cum o saluti si o intrebi ce mai face. Probabil vei starni in acest fel curiozitatea si il vei stimula pe celalat sa vina la tine si sa inceapa o discutie.
Cand faci o greseala la locul de munca
Desigur, trebuie sa iti asumi responsabilitatea la locul de munca, dar nu iti aduce umerii in fata si nu lasa capul jos ca si cum astepti o sanctiune pentru ca exact asta vei primi. Asuma-ti raspunderea cu capul sus, dar cu regrete vizibile. Probabil vei primi doar o simpla mustrare.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre