Pro si contra voluntariat
history_edu ele.ro calendar_month 31 Mai 2012, 11:35
Munca voluntara poate oferi foarte multe satisfactii. Sentimentul ca faci ceva bun pentru cei mai putin norocosi decat tine poate fi o terapie excelenta, dar si o provocare. In plus, munca voluntara te ajuta sa cunosti oameni noi si sa ai un CV mai bogat , mai atragator. Dincolo de aceste beneficii, munca voluntara atrage dupa sine si o serie de dezavantaje.
Avantaje ale muncii voluntare
Vei avea un CV impresionant
In general angajatorii sunt atrasi de CV-urile in care sunt trecute activitati de voluntariat. Acest lucru transmite un mesaj clar: iti place sa ii ajuti pe cei din jurul tau si faci ceea ce iti place fara sa primesti neaparat o recompensa in acest sens.
Acest lucru nu inseamna insa ca nu trebuie sa negociezi un salariu cat mai bun.
Te vei bucura de oameni si experiente noi
Atunci cand te implici in actiuni de voluntariat, cunosti foarte multi oameni, care de care mai diferiti si mai speciali.
Partea interesanta este ca acesti oameni iti pot deveni prieteni foarte buni sau chiar parteneri in alte activitati sau ca te pot ajuta in cariera.
De asemenea, experientele de care vei avea parte in timpul actiunilor de voluntariat, iti vor fi, cu siguranta, de folos la un moment dat. Fie ca vei invata lucruri noi sau ca vei sti sa te descurci in situatii neprevazute.
Vei avea satisfactii personale
Pentru anumite persoane, voluntariatul este o metoda de terapie psihica. Cu cat ii vei ajuta mai mult pe altii, cu cat te vei simti mai impacata cu propria persoana si vei avea mai multa incredere in tine.
Dezavantaje ale muncii voluntare
Obiective greu de indeplinit
Munca voluntara poate fi destul de frustranta, avand in vedere ca uneori obiectivele nu sunt tocmai realiste, iar pentru indeplinirea lor este necesar un efort supraomenesc. Incearca sa faci lucrurile pas cu pas si sa nu iti propui obiective pe care nu le poti indeplini. De asemenea, daca nu esti coordonatoarea proiectului, discuta cu cei care iau deciziile si anunta-i in cazul in care obiectivele sunt mult prea greu sau chiar imposibil de atins.
Nivel ridicat de stres
Orice munca care implica strangerea de fonduri sau ajutarea unor oameni cu probleme sau fara adapost, iti poate mari nivelul de stres. In momentul in care stii ca oamenii se bazeaza pe tine pentru indeplinirea unor obiective, iar tu simti ca nu reusesti sa le faci fata, riscul de stres este mai mare decat iti imaginezi.
Foarte mult timp pierdut
Atunci cand faci munca voluntara nu ai intotdeauna un program fix, iar lucrurile sunt cu atat mai neplacute daca in paralel ai si un job platit. Astfel, este foarte posibil sa te imbolnavesti si sa nu mai poti indeplini niciun task. Asigura-te ca iti organizezi timpul foarte bine, astfel incat sa nu ajungi in situatia in care nu mai ai viata persoanala sau timp pentru lucrurile obisnuite din viata ta.
Lipsa unui venit
Daca banii nu sunt o problema pentru tine, munca voluntara este perfecta. Daca totusi ai rate si facturi de achitat, munca voluntara nu este cea mai buna optiune. Desigur, este alegerea ta daca faci acest lucru in paralel cu un job platit, insa doua activitati separate pot fi destul de obositoare.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre