5 moduri de a deveni un sef iubit

history_edu redactia ele.ro calendar_month 12 Mar 2013, 09:20
Orice sef isi are seful! Nu, nu vorbim la modul figurat, vrem doar sa te pui in pielea angajatilor tai si sa incerci sa te gandesti cum te privesc ei pe tine, ca sef. Cam delicata problema, nu?
Ei bine, a venit momentul sa faci cateva schimbari in relatia ta cu ei. Asta nu inseamna ca de maine trebuie sa le dai libertatea de a face tot ce doresc, caci altfel nu vor mai fi la fel de eficienti, iar la sfarsit tot tu vei fi cel care va trage ponoasele.
Iata 5 moduri prin care poti deveni un sef iubit de colegii tai.
1. Nu ii monitoriza obsesiv
Acorda-le putin spatiu, nu sta in "sufletul" lor. In fond nu esti stapan pe o plantatie si nici ei nu sunt sclavi. Daca le urmaresti pas cu pas pauzele de cafea sau ora cand vin si pleaca de la birou, nu faci decat sa-i faci sa se simta mizerabil si sa te urasca atat pe tine, cat locul de munca.
Astfel, scade si randamentul echipei tale. Totusi, in cazul in care ai observat anumiti angajati ca profita de bunavointa ta si fac aceste lucruri in mod regulat, este bine sa iei atitudine si sa vorbesti cu ei despre ceea ce se intampla.
2. Implica-te in relatia voastra
Din cand in cand, angajatii insisi simt nevoia sa fie ghidati si coordonati pe calea cea buna. Fii acolo pentru echipa si asuma-ti rolul de lider. Poate fi extrem de frustrant pentru angajati atunci cand au nelamuriri, iar seful nu este prezent sa le raspunda.
Foarte important este ca usa de la biroului tau sa fie mereu deschisa pentru oamenii tai. Daca intarzii la birou sau ai o sedinta prelungita, anunta-i printr-un sms sau un e-mail. Astfel, lasi canalele comunicarii deschise si consolidezi increderea lor in tine.
3. Fii un bun prieten
Empatizeaza cu ei si cu problemele lor, chiar daca si tu le ai pe ale tale, te va face mai popular printre subordonatii tai. Arata-le ca iti pasa, apreciaza-i atunci cand este cazul si respecta-i.
Atunci cand ai ceva sa ii spui unuia dintre angajatii tai, incearca pe cat posibil sa-i cunosti cat mai bine atat din perspectiva serviciului, cat si din afara lui.
4. Arata-le aprecierea
Lauda-i! De cele mai multe ori, un cuvant de lauda sau multumire din partea sefului valoreaza mult mai mult decat orice altceva. Daca faci asta, nu numai ca nu vei mai fi privit precum capcanul cel rau din poveste, dar iti vei stimula subalternii sa dea tot ce au mai bun din ei.
Daca vrei sa tina la tine si mai mult, ii poti scoate la masa, poti sa iesi o data sau de doua ori pe luna cu ei intr-o excursie sau poti chiar sa le aduci cafea proaspata la birou. Din cand in cand, nu strica nici un e-mail prin care sa le multumesti pentru munca depusa in companie.
5. Intreaba-i cum sa devii un sef mai bun
Una din calitatile unui bun sef este aceea de a le cere subalternilor feedback. Asa ca lasa orgoliul deoparte si nu te sfii sa-i intrebi ce ai putea imbunatati in relatia ta cu ei si ce cred ei ca tu faci deja bine. Aceste discutii sunt cat se poate de constructive in relatia voastra si nu fac altceva decat sa demonstreze ca ai bunavointa, lucru de care beneficiaza in mod direct chiar ei, subalternii. Totusi, este recomandat sa nu le pui aceste intrebari intr-un cadru formal, mai bine daca ati iesi la o bere impreuna.
Foto: usdailyreview.com
Alte articole despre