Angajatorul poate sanctiona indisciplina salariatilor
history_edu ele.ro calendar_month 07 Mar 2008, 11:33
Codul Muncii defineste abaterea disciplinara ca fiind " o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici".
Legea da dreptul angajatorului de a aplica urmatoarele sanctiuni disciplinare:
avertismentul scris;
suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Pentru aceeasi abatere disciplinara, se poate aplica numai o singura sanctiune, stabilita de angajator in functie de gravitatea abaterii.
In plus, Codul muncii prevede ca orice sanctiune trebuie aplicata numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile, in cadrul careia, trebuie sa i se asigure salariatului, dreptul la aparare.
Decizia de sanctionare trebuie emisa in forma scrisa si trebuie comunicata in cel mult 5 zile calendaristice. De la data comunicarii, decizia incepe sa-si produca efectele. In situatia aceasta, angajatul are posibilitatatea de a contesta sanctiunea disciplinara, in instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
Sursa: www.contractdemunca.ro
Alte articole despre