Ce sa faci sa primesti o marire de salariu

Ce sa faci sa primesti o marire de salariu
  calendar_month        
Nimanui nu-i place sa ceara o marire de salariu. Dar sunt anumite situatii cand este normal sa-i spui sefului ca meriti mai mult decat esti platit in momentul de fata. Si ca ai aprecia o marire de salariu.

Nu incerca niciodata sa ceri o marire de salariu pe motivul ca ai nevoie de bani. Companiile stai in picioare doar prin faptul ca isi platesc oamenii pentru contributia adusa organizatiei si nu pentru nevoile lor.

Esti in masura sa ceri o marire de salariu atunci cand unul sau mai multi factori din cei de jos exista:

Contribui pentru telurile angajatorului prin ceea ce se asteapta din partea pozitiei ocupate de tine. Esti pe un post cu raspundere mai mare si care de obicei este platit mai mult.

Nu exista sistem formal pentru performante si nu ai cerut o marire de salariu de ceva vreme.

Ai o oferta din partea altui angajator ce implica mai multi bani si esti pregatit sa faci o schimbare daca este necesar.

Inainte de a te grabi sa ceri o marire de salariu, trebuie sa intelegi ca unul din trei lucruri poate avea loc. Primul este ca ai putea sa obtii mai multi bani. Al doilea este ca ai putea afla ca nu esti deloc atat de valoros cum credeai si ca viitorul tau in acea pozitie este limitat. Sau al treilea, ti-ai putea pierde locul de munca daca il fortezi pe seful tau sa se concentreze pe performantele tale prin prisma banilor.

Fii pregatit. Fii constient de realitate. Nu uita ca tu faci o vanzare pentru un produs, serviciile tale pentru companie catre un cumparator (seful tau) care are un buget limitat.

Ai grija sa stii cum decurg lucrurile cu seful tau si cu compania. Alege cu grija momentul cand ceri marirea de salariu.Afla cum sunt platite pozitiile similare din alte companii. Treci direct la subiect la intalnirea cu seful. Fa un inventar al contributiilor tale, fii cat se poate de specific in cazul termenilor ca economisire, productivitate crescuta si cresteri ale vanzarilor.

Subliniaza loialitatea ta pentru companie. Fa o sugestie cu privire la o potentiala contributie mai mare bazata pe performanta demonstrata.

Vino cu dovezi clare ca sa arati ca nu esti platit corespunzator prin comparatie cu post similar dintr-o organizatie din categoria corespunzatoare.

Fii pregatit sa spui ce crestere consideri ca este corecta, daca vei fi intrebat acest lucru. Nu cere. Discuta punctele pro si contra in ceea ce priveste performanta ta. Pastreaza-ti calmul. Sunt rare cazurile in care un sef nu este deranjat ca a trebuit sa ceri o marire de salariu. Accepta atat lauda cat si critica in egala masura. Fi pregatit sa accepti un compromis.

Probabil ca nu vei primi un raspuns pe loc. Doar daca raspunsul nu va fi negativ. Lasa o usa deschisa pentru un raspuns pozitiv sau cel putin pentru viitoare negocieri.

Daca raspunsul final este unul pozitiv, exprima-ti aprecierea, dar nu exagera. Si munceste de doua ori mai mutl pentru a dovedi ca seful tau a luat o decizie buna. Incepe cgiar de atunci sa meriti urmatoarea marire de salariu.

Daca raspunsul este unul negativ, stai linistit, lucreaza pentru ca performantele tale sa fie din ce in ce mai bune si pregateste-te pentru alta sansa. Sau demisioneaza pentru o slujba mai bine platita. Decizia iti apartine.

Recomandari