Cum sa ai un birou eco

history_edu ele.ro calendar_month 21 Nov 2011, 09:44
Casele ecologice sunt la mare cautare acum.
Dar totusi, oamenii isi petrec o mare parte din timp la birou.
Asadar, de ce nu am incerca sa aplicam aceleasi reguli si la locul de munca ?
Iata cateva sugestii prin care poti transforma biroul dintr-unul obisnuit, intr-unul eco.
1. Atentie la lumina
Obisnuiesti sa aprinzi lumina imediat ce intri in birou? De ce nu ridici, in schimb, jaluzelele? Lumina artificiala reprezinta 44% din consumul de energie electrica din cladirile de birouri. Dincolo de acest aspect, lumina artificiala este nociva pentru ochii tai.
Totusi, daca ai nevoie de lumina artificiala, ar fi bine totusi sa optezi pentru becuri economice.
2. Inchide computerul
Foarte multi angajati obisnuiesc sa isi lase computerele de la birou pornite peste noapte, astfel incat sa nu mai piarda timp cu pornirea acestuia dimineata. Gandeste-te doar la cat curent consuma acel computer (dublu fata de cat este necesar). In plus, restarturile sunt necesare pentru buna functionare a computerului.
3. Printeaza inteligent
In primul rand, obisnuieste-te sa tiparesti doar lucrurile cu adevarat necesare si importante. In al doilea rand, ar fi bine sa inveti sa printezi pe ambele parti ale unei coli de hartie. Nu uita ca pentru acele coli de hartie sunt folositi copaci. Iar in acest sens sunt defrisate portiuni intregi de paduri, lucru care afecteaza tot ecosistemul.
Dincolo de acest aspect, nu uita ca si imprimanta consuma electricitate.
4. Adu-ti cana, farfurie si tacamuri
Este adevarat ca este mult mai simplu sa te folosesti de tacamurile de plastic, dupa care sa le arunci, dar ar fi mai bine sa ai un set de vesela la birou. Achizitioneaza o cana, o farfurie, o lingura si o furculita. In acest fel, nu vei mai intoxica natura cu gunoaiele de plastic. Nu uita ca o simpla punga se descompune in cativa zeci de ani. Pana atunci insa, ecosistemul va avea de suferit.
5. Decoreaza biroul cu plante
Plantele existente intr-un birou absorb poluarea din incapere. In plus, acestea dau un aspect mai placut si mai familiar oricarei incaperi.
6. Recicleaza
Gandeste-te la faptul ca daca vei ajuta la reciclarea hartiei, nu va mai fi necesar sa se taie la fel de multi copaci din intreaga lume. De asemenea, produsele de plastic (ambalaje, sticle, pungi etc) nu vor mai fi o povara pentur mediul inconjurator.
7. Cumpara mobila folosita
Este adevarat ca in cazul unui birou este mai dificil sa achizitionezi mobilier utilizat, dar daca stai sa te gandesti, iti vei da seama ca anumite piese de mobilier (antice, spre exemplu) se potrivesc de minune unui birou modern.
De asemenea, opteaza pentru birouri din pal (rumegus presat) care provine din lemn reciclat. Acesta este mai ieftin, este destul de durabil si poate fi invelit in orice culoare iti doresti.
8. Foloseste mijloace de transport eco
Chiar si drumul catre birou poate fi daunator naturii. Cu cat mai multe masini sunt in trafic, cu atat nivelul de poluare este mai mare. Opteaza pentru bicicleta, pentru masini electrice sau eventual circula cu mijloacele de transport in comun (se consuma acelasi carburant pentur un numar mai mare de persoane).
Autor: Ana-Maria Dragota
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Barbatii 30 plus de ce ne plac atat de mult
- person
"maine sa iubeasca cel ce n-a iubit niciodata si cel care a iubit sa iubeasca maine...."