Cum sa ii spui Nu sefului, fara sa iti risti jobul

Cum sa ii spui Nu sefului, fara sa iti risti jobul
  calendar_month        
Arta de a spune Nu sefului tau fara sa iti risti jobul iti este mai accesibila decat crezi. Inevitabil, in viata profesionala intervin momente in care te vezi nevoita sa refuzi o solicitare, din diverse motive.

Modul in care o faci face diferenta dintre o reactie ostila din partea superiorului si un raspuns favorabil tie. Ai nevoie doar de putin tact, alternative pertinente, argumente temeinice si un stegulet alb pentru mentinerea pacii.


Prima regula de care este recomandat sa tii cont atunci cand spui Nu sefului tau este sa eviti formularea negativa. Mai exact, replica ta va incepe intotdeauna cu o conotatie pozitiva, dovada a bunelor tale intentii si o cale excelenta de a conduce discutia in punctul dorit. In acest mod, nu iti risti jobul si scapi de un compromis pe care nu mai vrei sa il faci.

Puterea lui Da

Ai fi surprinsa sa afli cat de mare este puterea lui "Da" atunci cand mintea ta spune "Nu, sub nicio forma". Sa spunem ca seful tau iti inmaneaza un dosar de care sa te ocupi, desi lista ta de taskuri pentru ziua in curs este deja plina pana la refuz. In loc sa te enervezi si sa spui cu o grimasa crispata ca ai muncit peste program si ieri, mentine-ti calmul si spune-i superiorului tau "Da, as rezolva cu placere sarcina, insa din pacate un alt client imi solicita atentia imediata".

"Da"-ul rostit cu bunavointa va ramane imprimat in subconstientul sefului tau (fiind primul cuvant rostit) si ii va transmite ideea ca intentiile tale sunt nobile, dar ca timpul tau este acaparat deja de alte sarcini urgente.

Refuzul strategic

Stii cum poate sa primeasca seful tau un refuz fara sa isi piarda consideratia fata de tine? Daca iti alegi strategic raspunsul, intr-o maniera diplomata. Alege sa spui "imi este imposibil sa fac acest lucru pana nu reusesc sa inchei proiectul X si Z", in loc sa raspunzi cu "nu pot, in niciun caz, deja sunt ocupata pana peste cap cu dosarul Y".

Prima varianta ii da de inteles solicitantului ca ai o viziune clara asupra taskurilor si ca esti dispusa oricand sa rezolvi lucruri suplimentare dupa ce iti onorezi sarcinile tale. A doua replica te descrie ca pe un angajat care nu face fata muncii de baza, cu atat mai putin urgentelor care survin.

Limbajul corporal

Ai mare grija ce mesaje subliminale trimite limbajul tau corporal si mimica fetei. Ramai relaxata, cu bratele deschise, semn ca ii motivezi cu sinceritate refuzul determinat de factori independenti de vointa ta. Deschide larg ochii si nu iti incrucisa mainile, pentru a nu parea iritata sau gata de atac.

Motivarea

Motivarea refuzului este si ea importanta, deoarece vei fi convingatoare doar cu argumente clare, logice si verficabile. Invoca un termen-limita strict, o programare prealabila sau orice informatie care demonstreaza indisponibilitatea ta.

Evita comparatiile cu colegii ("X pierde vremea si are timp sa faca acest lucru) sau orgoliul ("nu m-am angajat aici pentru activitatea Y"), altfel vei pica in dizgratie, direct pe lista neagra a angajatilor prioritari concedierii.

Castigi puncte suplimentare daca te arati dornica sa rezolvi problema dupa definitivarea sarcinii in curs, sub forma "ma ocup cu placere de dosar imediat ce inchei aici, daca nu va fi tarziu".

Revansa

In fine, un alt mod excelent de a spune "Nu" sefului tau este sa promiti ca te vei revansa intr-un alt mod pentru redirectionarea sarcinii de care nu te poti ocupa. De pilda, spune-i "Regret ca nu voi putea ajunge sambata, insa voi veni la birou mai devreme maine pentru a rezolva sarcina X".




Autor: Adelina Dobrin

Recomandari