Da si nu cand parasesti compania

Da si nu cand parasesti compania
  calendar_month        
Te pregatesti sa iti dai demisia de la jobul pe care il ai acum? Indiferent de lucrurile care s-au intamplat pe parcursul muncii tale in acea companie, ca ai avut experiente placute sau neplacute, iti sugeram ca atunci cand demisionezi sa respecti urmatoarele cateva aspecte:

Da, trebuie sa stii cum sa iti dai demisia, adica intr-un mod profesionist si cu multa diplomatie

Nu te lasa prins cu garda jos, deci da, pregateste-te sa demisionezi si aduna-ti toate lucrurile personale si toate dosarele din biroul tau, fa-ti curat in calculatorul de la munca, pentru ca nu ai de unde sa stii cand angajatorul te va ruga sa parasesti biroul. Poate sa fie mai curand decat ai fi crezut.

Da, fa tranzitia cat mai usor si discret posibil. Si da, ofera-ti ajutorul in a-i gasi pe cineva care sa te inlocuiasca. Insa nu face promisiuni daca nu te poti tine de ele.

Nu face afirmatii sau nu iti exprima opinii pe care mai tarziu a-i putea sa le regreti. Tine minte proverbul acela care spunea ca "decat sa spui ceva rau, mai bine nu mai spui deloc".

Da, fii sigur ca ti-ai anuntat angajatorului din timp de intentiile tale.

Nu te desparti in termeni nefavorabili, incearca pe cat de mult posibil sa ramai in relatii bune cu superiorii si cu fostii tai colegi. Nu vei stii niciodata cand vei avea nevoie de ajutorul sau recomandarea lor.

Da, e bine sa ai o ultima sedinta cu angajatorul tau, daca este necesar. Insa nu spune nimic rau despre colegii tai sau despre superiorii tai in timpul acestei sedinte indiferent de cat de tentat esti sa faci acest lucru.

Nu te face disparut in ultima ta saptamana de munca. Ramai un membru productiv al echipei tale, si termina-ti proiectele.

Da, asigura-te ca iti vei dobandi toate compensatiile si beneficiile, incluzand bonusurile si zilele de vacanta neluate, etc.

Nu lua in considerare o contraoferta decat daca esti sigur ca este avantajoasa pentru tine. Statisticile arata ca un procentaj mare din muncitorii care primesc o contraoferta parasesc locul de munca respectiv in mai putin de un an, iar unii chiar nu au de ales in aceasta privinta.


Da, fa-ti un plan prin care sa ramai in contact cu colegii, prietenii si mentorii tai. Toti oamenii din reteaua ta de prieteni conteaza, de ce sa nu ii tii aproape?

Nu te simti vinovat ca pleci. Poate iti va fi greu sa iti parasesti locul de munca, dar aminteste-ti de ce faci acest lucru: oportunitate extraordinara de avansare in cariera. Dar nu te lauda cu aceasta ocazie.

Da, fa in asa fel incat sa iti duci la final toate angajamentele. Ai face bine ca in momentul in care ti-ai incheiat munca sa alcatuiesti un raport in care sa fi inregistrat toate detaliile, si inmaneaza-i acest dosar supraveghetorului tau sau/si succesorului tau.

Da, fii pregatit ca seful sau sefii tai sa reactioneze negativ sau sa exagereze cu privire la demisia ta. Se intampla ca sefii sa ii concedieze imediat pe cei care isi dau demisia.

Da, alcatuieste o scrisoare de demisie profesionala.

Nu te simti obligat sa ii spui angajatorului tau toate motivele pentru care nu mai vrei sa continui munca in compania sa, dar ai grija sa ii multumesti pentru oportunitatea pe care ti-a creat-o oferindu-ti un loc de munca.

Da, inmaneaza-i sefului tau scrisoarea de demisie, si fa o copie pe care sa o lasi la departamentul de HR( resurse umane).

Recomandari